Κατά του πληθωριστικού στόχου ως «πυξίδα» νομισματικής πολιτικής ο Αλαν Γκρίνσπαν
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν απέρριψε την ιδέα να καθορίζει τη νομισματική πολιτική της Fed βάσει ενός πληθωριστικού στόχου, όπως η ΕΚΤ, και προέκρινε τη «νομισματική πολιτική που βασίζεται στη διαχείριση των κινδύνων».
28
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης ορίου-στόχου για τον πληθωρισμό, όπως έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τον καθορισμό των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποστερούσε από την αμερικανική οικονομική ηγεσία την ευελιξία που χρειάζεται για να απαντήσει στις οικονομικές εξελίξεις.
Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ σύνθετη για να περιορίσουμε τη νομισματική πολιτική σε ένα μοντέλο αποτελούμενο από αυστηρούς κανόνες, αντί να χρησιμοποιήσουμε την προσωπική μας κρίση για να αντιμετωπίσουμε τους οικονομικούς κινδύνους, είπε ο Γκρίνσπαν κατά την ομιλία του την Παρασκευή στην ετήσια σύνοδο της Fed στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ.
«Η νομισματική πολιτική που βασίζεται στη διαχείριση των κινδύνων φαίνεται ότι είναι το χρησιμότερο μέσον για να ασκήσουμε την πολιτική μας», τόνισε ο Γκρίνπαν υπερασπιζόμενος σθεναρά της πολιτικής της Fed να κρίνει ad hoc για τα επιτόκια, λέγοντας ότι είναι η καλύτερη απάντηση στο περιβάλλον εξαιρετικής οικονομικής αβεβαιότητας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ο Τραμπ ελπίζει ότι η Χεζμπολάχ θα τηρήσει την εκεχειρία που ήδη «παραβιάζει» το Ισραήλ
- Αϊτή: Ο μισός πληθυσμός και πλέον αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια
- Δικαστής επικρίνει τον Τραμπ για τη «θρασύτατη» προσπάθειά του να συνεχίσει την κατασκευή της αίθουσας χορού
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442