Νέα Υόρκη: Τα υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης του αίματος είναι ικανά να ελαττώσουν σημαντικά την πρόσληψη βάρους από τον οργανισμό, όπως καταδεικνύεται σε βελγική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.
Νέα Υόρκη: Τα υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης του αίματος είναι ικανά να ελαττώσουν σημαντικά την πρόσληψη βάρους από τον οργανισμό, όπως καταδεικνύεται σε βελγική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο, η πρωτεΐνη του αίματος που είναι γνωστή ως «αναστολέας-1 του ενεργοποιητή πλασμινογόνου – plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1)» μπορεί να βοηθήσει όσους θέλουν να απαλλαγούν από την προσθήκη ανεπιθύμητου βάρους.
Η PAI-1 είναι μια πρωτεΐνη του αίματος, η οποία αποτρέπει τη διάσπαση των θρόμβων του αίματος ανταγωνιζόμενη ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού που κατέχει αυτήν την ιδιότητα και ονομάζεται ιστικός ενεργοποιητής πλασμινογόνου – tissue plasminogen activator (tPA).
Μάλιστα, η θεραπεία με tPA μπορεί να αντιμετωπίσει την πιο κοινή μορφή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, διασπώντας τους θρόμβους που εμποδίζουν την επαρκή ροή αίματος στον εγκέφαλο.
Μέσα από την έρευνα, διαφάνηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός αντιμετωπίζει τη θρόμβωση έχει άμεση επίδραση στη ρύθμιση του λιπώδους ιστού και οι επιστήμονες δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του PAI-1 σε πειραματόζωα.
Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης PAI-1 δεν είχαν καμία επίδραση στο βάρος των πειραματόζωων όταν τα τελευταία ακολουθούσαν φυσιολογικό διαιτολόγιο. Ωστόσο, όταν τους χορηγήθηκαν τροφές με υψηλά λιπαρά, το βάρος που προσλάμβαναν ήταν σαφώς μικρότερο από εκείνο των πειραματόζωων που δεν διέθεταν υψηλές ποσότητες της πρωτεΐνης PAI-1.
Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν γνωρίζουν την ακριβή λειτουργία του μηχανισμού που συνδέει την πρωτεΐνη PAI-1 με την απώλεια βάρους αλλά υποθέτουν ότι πιθανότατα επενεργεί στα κύτταρα που αποτελούν τον λιπώδη ιστό.