Ελπιδοφόρα μηνύματα για την γονιμότητα των καρκινοπαθών γυναικών
Λονδίνο: Η χημική ουσία ταμοξιφαίνη συμβάλλει όχι μόνο στην αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του μαστού αλλά μπορεί να δράσει υποβοηθητικά και στην γονιμότητα, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές με άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Human Reproduction.
Λονδίνο: Η χημική ουσία ταμοξιφαίνη συμβάλλει όχι μόνο στην αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του μαστού αλλά μπορεί να δράσει υποβοηθητικά και στην γονιμότητα, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές με άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Human Reproduction.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι η εν λόγω ουσία βοηθά τις καρκινοπαθείς να αποκτήσουν παιδιά με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το συμπέρασμα προέκυψε μετά από χορήγηση ταμοξιφαίνης σε 12 πάσχουσες από καρκίνο του μαστού.
Η προγραμματισμένη χρήση της συνέβαλλε στην αύξηση των παραγόμενων ωαρίων τα οποία εν συνεχεία, αφού πολλαπλασιάστηκαν, μερικά έλαβαν μέρος στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης. Ως αποτέλεσμα του πειράματος μια συμμετέχουσα κυοφόρησε επιτυχώς και προσφάτως έγινε μητέρα διδύμων. Μια δεύτερη συμμετέχουσα συνέλαβε με τη δεύτερη προσπάθεια αλλά δυστυχώς πριν την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου απέβαλε.
Μιλώντας στο BBC, ο Δρ. Κουτλούκ Οκτάι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, επεσήμανε ότι αν και το δείγμα της μελέτης είναι μικρό, σαφώς δίνεται μια θετική προοπτική στις πάσχουσες από καρκίνο του μαστού να βιώσουν κάποια στιγμή τη χαρά της μητρότητας.
«Υπολογίζεται ότι το 15% των ασθενών βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία όταν γίνεται η πρώτη διάγνωση. Ωστόσο, τα θεραπευτική σχήματα που ακολουθούνται για τον καρκίνο του μαστού επηρεάζουν αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα. Αλλά ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι πάσχουσες εξακολουθούν να είναι γόνιμες, συμβουλεύονται από τους θεράποντες ιατρούς να περιμένουν από δύο έως πέντε χρόνια πριν κυοφορήσουν. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιες μητέρες είναι ηλικιακά πλέον πολύ μεγάλες για να φέρουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί», εξηγεί ο Δρ. Οκτάι και συμπληρώνει:
«Προσπαθούμε συνεχώς να βρούμε τρόπους αύξησης των παραγόμενων ωαρίων ώστε οι γυναίκες αυτές να έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν μητέρες. Επόμενος στόχος μας είναι ο συνδυασμός της ταμοξιφαίνης με χαμηλές δόσεις θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH)».
Η δημοσίευση της έρευνας ήγειρε αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα. Η επικεφαλής των κλινικών δοκιμών του Βρετανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Κέιτ Λο τόνισε ότι το δείγμα είναι πολύ μικρό και δεν θα πρέπει να προκαλεί ενθουσιασμό το γεγονός της μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης.
«Περίπου το 50% των γυναικών που κάνουν χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού επανακτούν την γονιμότητά τους εντός των δύο έως πέντε ετών. Θα πρέπει λοιπόν να συζητούν το ενδεχόμενο τεκνοποίησης με τον ογκολόγο τους πριν την έναρξη της θεραπείας, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της γονιμότητας», τονίζει η κυρία Λο.
health.in.gr
- Καιρός: Βροχές στην Αττική το απόγευμα και τη νύχτα – Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα
- Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τον θάνατο του λιμενικού στο Παράλιο Άστρος
- UEFA Champions League: Το απόλυτο θρίλερ πρόκρισης Άγιαξ – Ολυμπιακός έρχεται στο MEGA
- Χωρίς ανακοινώσεις η σύσκεψη για την ευλογιά στο Μαξίμου – Μέτρα προσεχώς…
- Ο Μουρίνιο στήριξε ξανά τον Παυλίδη: «Δουλεύει πολύ για την ομάδα»
- Ισπανία: Τρένο συγκρούστηκε με γερανό
- Κακοκαιρία: Γυναίκα παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της στη Βάρη – Έμεινε για τρεις ώρες σε ένα δέντρο
- Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών στο Δήμο Γλυφάδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442