Φρούτα και λαχανικά κατά του καρκίνου του στομάχου
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων μια φορά την εβδομάδα, συμβάλλει στην αποτελεσματική πρόληψη εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων μια φορά την εβδομάδα, συμβάλλει στην αποτελεσματική πρόληψη εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Ιαπωνίας με επικεφαλής τον Δρ. Σοϊχίρο Τσουγκάνε, μελέτησε την πορεία της υγείας 40.000 ανδρών και γυναικών για δέκα χρόνια με τη μέθοδο του περιοδικού ερωτηματολογίου. Το 2000, οπότε και ολοκληρώθηκε η μελέτη, 404 συμμετέχοντες είχαν εκδηλώσει κάποια μορφή καρκίνου του στομάχου.
Συνυπολογίζοντας και παράγοντες, όπως η ηλικία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, οι ερευνητές συνέκριναν το διαιτολόγιο των ατόμων που έπασχαν από καρκίνο με αυτό των υγιών συμμετεχόντων.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι τα άτομα, των οποίων το διαιτολόγιο περιλάμβανε σε ποσοστό 20% φρούτα και λαχανικά, είχαν κατά 25% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του στομάχου συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.
Και ενώ γενικά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μείωνε τον κίνδυνο νόσησης, ορισμένα κηπευτικά ήταν ωφελιμότερα από άλλα.
Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν «άσπρα» λαχανικά, όπως κινέζικο λάχανο ή αγγούρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν 52% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στομαχικούς όγκους, συγκριτικά με εκείνους που σπάνια κατανάλωναν τα συγκεκριμένα λαχανικά.
Λιγότερο δραστικά ήταν τα «κίτρινα» λαχανικά, όπως τα καρότα ή η κολοκύθα καθώς τα άτομα που τα κατανάλωναν μια φορά την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο κατά 36%. Τέλος η κατανάλωση φρούτων μία ή περισσότερες φορές εβδομαδιαίως μείωνε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου κατά 30%.
Μιλώντας στο Reuters, ο Δρ. Τσουγκάνε τόνισε ότι το αποτέλεσμα της μελέτης έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να προλάβουν αλλά και να καθυστερήσουν την εξέλιξη των κακοηθειών».