Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για την επίδραση των κινητών στην υγεία
Λονδίνο: Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν τα κινητά τηλέφωνα είναι επιβλαβή για την υγεία, ακόμα και μετά τη μελέτη Φινλανδών επιστημόνων, στο πλαίσιο της οποίας παρατίθενται νέα στοιχεία για την επίδραση της ακτινοβολίας στα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα.
Λονδίνο: Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν τα κινητά τηλέφωνα είναι επιβλαβή για την υγεία, ακόμα και μετά τη μελέτη Φινλανδών επιστημόνων, στο πλαίσιο της οποίας παρατίθενται νέα στοιχεία για την επίδραση της ακτινοβολίας στα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα.
Η επιστημονική ομάδα της Αρχής για την Πυρηνική Ασφάλεια και Ακτινοβολία έπειτα από εργαστηριακά πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σύστημα αιμάτωσης του εγκεφάλου.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Ντάριους Λεζίνσκι, έσπευσε να διευκρινίσει ότι παρ’ όλο που είναι η πρώτη μελέτη που αφορά σε ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα, είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων προκειμένου να καθοριστεί η ακριβής επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Προηγούμενες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η ακτινοβολία έχει αρνητικές επιπτώσεις γενικότερα στην υγεία, γεγονός που συσχετίστηκε με αναφορές κατόχων κινητών τηλεφώνων για έντονους πονοκεφάλους, αδυναμία συγκέντρωσης και αίσθημα κόπωσης.
Η βρετανική κυβέρνηση, θέλοντας να αποσαφηνίσει το ζήτημα, διεξάγει μια εκτενή μελέτη με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, ώστε να καθοριστούν οι ουσιώδεις βιολογικές αλλαγές που ενδέχεται να επιφέρει η χρήση των συσκευών κινητής τηλεφωνίας και των εξαρτημάτων τους. Εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των συσκευών από παιδιά και συστήνει τον περιορισμό της χρήσης αλλά και της διάρκειας των τηλεφωνημάτων μέχρι να υπάρξει σαφής απάντηση στο ερώτημα.
Από την πλευρά τους οι κατασκευάστριες εταιρείες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας αλλά και των συσκευών, βασιζόμενες σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί για λογαριασμό τους, αντικρούουν τις κατηγορίες των επιστημόνων και διαβεβαιώνουν ότι ο κάτοχος κινητού δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, καθώς οι νέες συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν δημιουργηθεί με γνώμονα τη μείωση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας.
Ενώ λοιπόν η διαμάχη συνεχίζεται, καλό είναι για προληπτικούς λόγους οι χρήστες κινητών τηλεφώνων να περιορίζουν στο ελάχιστο τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, να μη φέρνουν τη συσκευή πολύ κοντά στο αφτί και να χρησιμοποιούν Hands-free εξαρτήματα ώστε να ελαχιστοποιείται η εκπεμπόμενη ακτινοβολία.
health.in.gr
- Συνταγή: Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και κοτόπουλο
- Η παράλληλη επανεμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά εντείνει την πίεση του Μαξίμου
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
- Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τουρκία
- Δεν θέλει κόπο: 20 λεπτά περπάτημα την μέρα κάνουν τη διαφορά
- Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου – Πού θα έχει ισχυρές καταιγίδες
- Διάστημα: Τζίρος 500 εκατ. ευρώ και 2.500 εργαζόμενοι
- Γκέινορ, Σταλόνε, Kiss και Κρόφορντ: Οι καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν σε ένα Kennedy Center που αλλάζει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)


































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442