Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το κρασί των Χριστουγέννων

Το κρασί των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα μας έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα και υπόσχονται πως ο ιδανικός συνδυασμός αγαπημένων προσώπων, εκλεκτού φαγητού και κρασιού χαρίζει στιγμές μαγείας. Εμείς εστιάζουμε στον οίνο, τον βάζουμε στο "μικροσκόπιο" και παραθέτουμε κανόνες για... αρχάριους και μη. Δίνουμε το "παρών" στο "γάμο" κρασιού και εδεσμάτων, καθόμαστε στο γιορτινό τραπέζι και πίνουμε στην... υγειά σας! Εσείς ενημερωθείτε, ξεγλιστρήστε από τις... οινοπαγίδες και διασκεδάστε!

Τα Χριστούγεννα μας έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα και υπόσχονται πως ο ιδανικός συνδυασμός αγαπημένων προσώπων, εκλεκτού φαγητού και κρασιού χαρίζει στιγμές μαγείας. Εμείς εστιάζουμε στον οίνο, τον βάζουμε στο «μικροσκόπιο» και παραθέτουμε κανόνες για… αρχάριους και μη. Δίνουμε το «παρών» στο «γάμο» κρασιού και εδεσμάτων, καθόμαστε στο γιορτινό τραπέζι και πίνουμε στην… υγειά σας! Εσείς ενημερωθείτε, ξεγλιστρήστε από τις… οινοπαγίδες και διασκεδάστε!

Ο οίνος στο… μικροσκόπιο

Ας ξεκινήσουμε με τα… γενικά, καθώς τα Χριστούγεννα τόσο οι οικοδεσπότες όσο και οι προσκεκλημένοι πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα για το κρασί που θα επιλέξουν να τους συντροφεύσει στο γιορτινό γεύμα.

Το κρασί είναι λευκό, ροζέ και ερυθρό και ο διαχωρισμός οφείλεται αφενός στο είδος του σταφυλιού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του και αφετέρου στο είδος της οινοποίησης. Αυτό ενδεχομένως το γνωρίζουμε όλοι, προχωράμε λοιπόν σε λεπτομέρειες.

Ανάλογα με τη γλυκύτητά του, την περιεκτικότητά του δηλαδή σε σάκχαρα, το κρασί διακρίνεται σε ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο και γλυκό, ενώ η περιεκτικότητά του σε διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα το «μεταμορφώνει» σε ήσυχο, ημιαφρώδες και αφρώδες.

Για… απαιτητικούς

Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα κρασιά χωρίζονται σε οίνους Ονομασίας Προέλευσης και Επιτραπέζιους. Ο όρος «Ονομασία Προέλευσης» αποτελεί το τοπωνύμιο μιας περιοχής όταν χρησιμοποιείται ως εμπορική ονομασία ενός προϊόντος. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας κρασιών είναι η μοναδικότητά τους, αφού παράγονται από συγκεκριμένο συνδυασμό εδάφους, κλίματος και ποικιλίας σταφυλιού.

Οι Επιτραπέζιοι Οίνοι διακρίνονται με τη σειρά τους σε κρασιά με «Ονομασία κατά Παράδοση» και σε συγκεκριμένης μάρκας. Στα «Κατά Παράδοση» ανήκει και η διάσημη ρετσίνα· ονομασία που χρησιμοποιείται σήμερα αποκλειστικά μόνο στα λευκά ξηρά ελληνικά κρασιά.

Εάν, τώρα, είστε λάτρεις των κρασιών παλαίωσης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις «Reserve» (παλαίωση δύο ετών για λευκά και τεσσάρων για ερυθρά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης), «Grande Reserve*» (παλαίωση τριών ετών για λευκά και τεσσάρων για τα ερυθρά Ονομασίας Προέλευσης) και «Κάβα» (παλαίωση δύο ετών για λευκά και τριών για Επιτραπέζια ερυθρά).

Θυμηθείτε επίσης ότι το χύμα κρασί δεν έχει ταυτότητα, επομένως δεν πιστοποιείται η ποιότητά του. Εάν το επιλέξετε, το αίσθημα ικανοποίησης που θα έχετε θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις θέμα τύχης…

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο