Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκε η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη

Ανακαλύφθηκε η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη

Λονδίνο: Η ανακάλυψη της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη δίνει ελπίδες για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαταραχές της σίτισης, όπως η ψυχογενής ανορεξία και η βουλιμία ή η ανορεξία των καρκινοπαθών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικής μελέτης που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας που διεξήχθη στο Λονδίνο.

Λονδίνο: Η ανακάλυψη της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη δίνει ελπίδες για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαταραχές της σίτισης, όπως η ψυχογενής ανορεξία και η βουλιμία ή η ανορεξία των καρκινοπαθών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικής μελέτης που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας που διεξήχθη στο Λονδίνο.

Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η ορμόνη grhelin (που σχετίζεται με την αυξητική ορμόνη) επηρεάζει το αίσθημα της πείνας και πιθανότατα θα αποτελέσει τη λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας, καθώς και της ανορεξίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυξάνοντας τεχνητά τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης θα μπορούσαν να ενισχύσουν το αίσθημα της πείνας στα ανορεξικά άτομα (πάσχοντες από νευρική ανορεξία, καρκινοπαθείς ή ασθενείς με AIDS) ή μειώνοντάς τα να περιορίσουν την όρεξη των παχύσαρκων ατόμων.

Η Δρ Αλισον Γρεν και οι συνεργάτες της παρατήρησαν αρχικά την επίδραση της εν λόγω ορμόνης σε πειραματόζωα (ποντίκια) πριν ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές σε εννέα εθελοντές. Παρατήρησαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο πείραμα εμφάνισαν αύξηση της όρεξής τους κατά 30% μετά την ενέσιμη χορήγηση της ορμόνης και ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο πεινασμένοι, παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων πότε θα τους χορηγηθεί.

«Γνωρίζουμε ότι το δείγμα της μελέτης μας είναι μικρό, αλλά είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι στη βιβλιογραφία δεν αναφέρεται καμία άλλη παρόμοια μελέτη» δήλωσε στο BBC η Δρ Γρεν.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής Στιβ Μπλουμ του Imperial College του Λονδίνου σχολιάζοντας ότι η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η εν λόγω ορμόνη είχε έως σήμερα σχετιστεί με τελείως διαφορετική δράση.

Το λίπος έχει γεύση

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, διερευνώντας το μυστήριο της όρεξης, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γεύση και όχι η μυρωδιά των τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπη ευθύνονται για την ιδιαίτερη προτίμηση που τους δείχνουν οι καταναλωτές.

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι το λίπος είναι άγευστο, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Physiology & Behavior το λίπος αντιπροσωπεύει μία από τις πέντε κύριες γεύσεις που αντιλαμβάνεται ο άνθρώπος.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διεγείρεται λόγω της γεύσης και όχι της μυρωδιάς των τροφίμων. Από ό,τι φαίνεται, αντίθετα από τη μέχρι σήμερα ισχύουσα άποψη, το λίπος αποτελεί ιδιαίτερα εύγεστο συστατικό των τροφίμων» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Ρίτσαρντ Μάτες, καθηγητής Διαιτολογίας του Πανεπιστήμιου του Purdue, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που τα τρόφιμα light (χαμηλής θερμιδικής αξίας) μας φαίνονται άγευστα…

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο