Οι ΗΠΑ δεν προσκόμισαν στο ΝΑΤΟ αποδείξεις για τους ένοχους της επίθεσης
Προετοιμαστείτε για μία μακρά και συντονισμένη επίθεση στην τρομοκρατία, ήταν το μήνυμα της Ουάσινγκτον προς τους υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ. Όμως οι Αμερικανοί δεν πήγαν στις Βρυξέλλες με στοιχεία που να συνδέουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
Προετοιμαστείτε για μία μακρά και συντονισμένη επίθεση στην τρομοκρατία, ήταν το μήνυμα της Ουάσινγκτον προς τους υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ. Όμως οι Αμερικανοί δεν πήγαν στις Βρυξέλλες με στοιχεία που να συνδέουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ουδέν νεότερο από το «μέτωπο» των ερευνών
Έπειτα από δύο εβδομάδες συνεχών δηλώσεων που υπεδείκνυαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν ως τον εγκέφαλο του μπαράζ επιθέσεων σε αμερικανικό έδαφος, στις 11 Σεπτεμβρίου, η αμερικανική αντιπροσωπεία πήγε στη σύσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ χωρίς αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της.
Το «ζουμί» των δηλώσεων του Πολ Γούλφοβιτς, υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ (και αντικαταστάτη του Ντόναλντ Ράμσφελντ, που παρέμεινε στην Ουάσινγκτον), ήταν ότι οι περισσότερες λεπτομέρειες για τους ένοχους παραμένουν άγνωστες στην αμερικανική κυβέρνηση.
Έτσι, ακούστηκαν για άλλη μία φορά οι «κορόνες» κατά της τρομοκρατίας· ο Γούλφοβιτς δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση είναι μόνο μία επιλογή και ενδεχομένως να μην είναι άμεση. Εάν αυτή πραγματοποιηθεί, θα γίνει μόνο για να διασπαστεί το δίκτυο υποστήριξης που επιτρέπει στους τρομοκράτες να συνεχίζουν τη δράση τους και να συλλεγούν πληροφορίες. Πάντως οι ΗΠΑ δεν γνωστοποίησαν στο ΝΑΤΟ το χρονοδιάγραμμα της στρατιωτικής επιχείρησης.
Ρωσοαμερικανικές επαφές στο περιθώριο
Ίσως ο Γούλφοβιτς παράσχει περισσότερες διευκρινίσεις για τις έρευνες στις επαφές του με το Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, που προγραμματιζόταν να ακολουθήσει τη συνάντηση. «Δεν αποκλείω την πιθανότητα μιας κοινής στρατιωτικής επιχείρησης ως το ύστατο μέσο που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή την πάλη εναντίον του κακού» δήλωνε πριν από τη συνάντηση στο ITAR-Tass.
Οι ΗΠΑ ζητούν τη συμμετοχή της Μόσχας στις επιχειρήσεις που ετοιμάζουν, και ο Ιβανόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συντονίσει τις προσπάθειές της με το ΝΑΤΟ για να αποκοπεί η οικονομική υποστήριξη των τρομοκρατών.
Κλίμα συγκίνησης για τους νεκρούς
Τη σύσκεψη άνοιξε ο γγ της Συμμαχίας, που κάλεσε τους υπουργούς των χωρών – μελών σε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας. Θυμήθηκε «το διεθνή τρόμο που επικράτησε πριν από δύο εβδομάδες» και καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ ως «επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας και των αξιών που όλοι μοιραζόμαστε».
Οι υπεύθυνοι για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου «προσβάλλουν όλα όσα πρεσβεύει η Συμμαχία και αντιπροσωπεύουν μία άμεση απειλή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» εκτίμησε ο Τζορτζ Ρόμπερτσον.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.