Συγγνώμη του Πολωνού προέδρου για τη δολοφονία 1.600 Εβραίων
Συγγνώμη ζήτησε ο πρόεδρος της Πολωνίας για τη δολοφονία 1.600 Εβραίων. Ο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι ηγείται των εκδηλώσεων στο χωριό Γιέντβαμπνε την Τρίτη, κατά την 60ή επέτειο της σφαγής της 10ης Ιουλίου 1941, όταν εκατοντάδες Εβραίοι κάηκαν ζωντανοί σε αχυρώνα όπου είχαν κλειδωθεί από Πολωνούς γείτονές τους.
34
Συγγνώμη ζήτησε ο πρόεδρος της Πολωνίας για τη δολοφονία 1.600 Εβραίων. Ο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι ηγείται των εκδηλώσεων στο χωριό Γιέντβαμπνε την Τρίτη, κατά την 60ή επέτειο της σφαγής της 10ης Ιουλίου 1941, όταν εκατοντάδες Εβραίοι κάηκαν ζωντανοί σε αχυρώνα όπου είχαν κλειδωθεί από Πολωνούς γείτονές τους.
«Γι αυτό το έγκλημα θα πρέπει να ζητήσουμε συγχώρεση από τις ψυχές των νεκρών και τις οικογένειές τους» δήλωσε ο Κβασνιέφσκι, και συνέχισε: «Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, ως πολίτης και ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας, ζητώ συγγνώμη. Ζητώ συγγνώμη προσωπικά και στο όνομα των Πολωνών, η συνείδηση των οποίων είναι καταρρακωμένη από το έγκλημα».
Να σημειωθεί ότι μέχρις πρότινος ο θάνατος των 1.600 Εβραίων (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) είχε καταλογιστεί στις κατοχικές δυνάμεις των ναζί.
Εκατοντάδες προσκεκλημένοι από όλο τον κόσμο, αναμεσά τους και συγγενείς των θυμάτων, λαμβάνουν μέρος στις σημερινές εκδηλώσεις. Αξιωματούχοι της Καθολικής Εκκλησίας της Πολωνίας αρνήθηκαν την πρόσκληση στις εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η ιεραρχία ζήτησε συγγνώμη σε προσευχή στη Βαρσοβία τον περασμένο Μάιο.
Ενα νέο μνημείο ανεγέρθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, για να αντικαταστήσει εκείνο που βρισκόταν επί δεκαετίες και η επιγραφή του απέδιδε το έγκλημα στους ναζί.
Το νέο μνημείο φέρει επιγραφή σε τρεις γλώσσες, τα πολωνικά, τα εβραϊκά και τα γίντις, και αναφέρει: «Στη μνήμη των Εβραίων του Γιέντβαμπνε και της περιοχής, αυτούς τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που κατοικούσαν στην περιοχή αυτή και κάηκαν ζωντανοί στον τόπο αυτό στις 10 Ιουλίου 1941».
Η επιγραφή αυτή έγινε δεκτή από την εβραϊκή κοινότητα της Πολωνίας. Διεθνείς εβραϊκές οργανώσεις, ωστόσο, ανάμεσά τους και το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ, ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις σημερινές εκδηλώσεις, διότι η επιγραφή δεν αναφέρεται στην πολωνική συμμετοχή στο έγκλημα.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 50% των Πολωνών θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος εξιλέωσης γιά ένα έγκλημα ξεχασμένο επί κομουνισμού, το οποίο πιστεύουν ότι διαπράχθηκε από τους ναζί εισβολείς, παρά τις περί του αντιθέτου αποδείξεις που βρίσκονται στο βιβλίο του Γιαν Τόμας Γκρος, Πολωνού μετανάστη ιστορικού, που εκδόθηκε πέρυσι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Βράζουν» στη Ρεάλ με τη διαιτησία: Την… έπεσαν στον Βίντσιτς με τη λήξη του ματς με την Μπάγερν (vid)
- Κεφαλονιά: Τα σκοτεινά σημεία γύρω από τον θάνατο της 19χρονης – Απολογούνται την Παρασκευή οι τρεις νεαροί
- Εθνική πόλο Γυναικών: Οι κλήσεις για τα προκριματικά του World Cup
- Ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία – Τουλάχιστον 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
- «Δεν είναι κανένας σοβαρός θεσμός η ευρωπαϊκή εισαγγελία» για τον Γεωργιάδη – Νέα επίθεση κατά της Παπανδρέου
- Ανδρουλάκης: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη για τις υποκλοπές και το βλέμμα στις κάλπες
- Ο «Αυτόχειρας» έρχεται στο θέατρο Αλκμήνη
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442