Ουάσιγκτον: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που εκπονήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ του Boston University Medical
Center, το μαύρο τσάι μειώνει την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου, τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 50 ασθενών οι οποίοι κατανάλωναν τέσσερα φλιτζάνια μαύρο τσάι ημερησίως επί ένα μήνα και επιδοτήθηκε από το North American Tea Trade Association.
Ουάσιγκτον: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που εκπονήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ του Boston University Medical Center, το μαύρο τσάι μειώνει την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου, τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 50 ασθενών οι οποίοι κατανάλωναν τέσσερα φλιτζάνια μαύρο τσάι ημερησίως επί ένα μήνα και επιδοτήθηκε από το North American Tea Trade Association.
Παρόμοια αποτελέσματα είχαν αναφερθεί και σε παλαιότερες μελέτες, ωστόσο δεν είχε εξακριβωθεί η ευεργετική δράση του τσαγιού στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε αρωματικές ουσίες που περιέχονται στα σταφύλια, τα μήλα, τα κρεμμύδια και το μαύρο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών.
Επισημαίνουν πάντως ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλες έρευνες, προκείμενου να καθοριστεί η ποσότητα τσαγιού που πρέπει να λαμβάνουμε ημερησίως, η οποία θα συμβάλει θετικά στη μείωση του κίνδυνου της καρδιοπάθειας.
Σχολιάζοντας την έρευνα στο CNN, ο Δρ Μάιερ Σταμπέρ του Harvard School of Public Health δήλωσε: «Η έρευνα είναι περιορισμένης εμβέλειας, αφού προσμετρήθηκε μόνο η ευεργετική επίδραση του τσαγιού στις αρτηρίες των χεριών και συνεπώς δεν έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα».
Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρδιοπαθειών, οι καρδιολόγοι προτείνουν τα ακολούθα:
Να μην καπνίζετε.
Να διατηρείτε το δείκτη μάζας του σώματός σας μικρότερο από 25.
Να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να τρωτέ λίγα λιπαρά.