Δύο νεκροί από ενέργεια Παλαιστίνιου καμικάζι κοντά στο Τελ Αβίβ
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 36 τραυματίστηκαν -εκ των οποίων ένα παιδί σοβαρά- από έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, κοντά σε στάση λεωφορείου στην πόλη Κφαρ Σάμπα. Εκτιμάται ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου, ο οποίος είναι μεταξύ των νεκρών.
53
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 36 τραυματίστηκαν -εκ των οποίων ένα παιδί σοβαρά- από έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, κοντά σε στάση λεωφορείου στην πόλη Κφαρ Σάμπα. Εκτιμάται ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου, ο οποίος είναι μεταξύ των νεκρών.
Οι ισραηλινές Αρχές θεωρούν υπεύθυνη τη Χαμάς, η οποία είχε προειδοποιήσει για τέτοιου είδους ενέργειες, καθώς αντιτίθεται στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Σαρόν. Πάντως, μολονότι στελέχη της Χαμάς και της Τζιχάντ δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την επίθεση, δεν ανέλαβαν την ευθύνη.
Επίσημα, η κυβέρνηση Σαρόν απέδωσε την ενέργεια στην Παλαιστινιακή Αρχή και ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραάναν Γκισίν, τόνισε ότι «οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν χρέος να σταματήσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά αντίθετα τις βοηθούν και τις υποστηρίζουν». Με ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε τις κατηγορίες του Ισραήλ και εξέφρασε την αντίθεσή της σε τέτοιου είδους πράξεις.
Το περιστατικό έγινε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση αξιωματούχων των δύο πλευρών, οι οποίοι συζήτησαν για τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στην περιοχή. Όπως μεταδίδει το CNN, η ισραηλινή πλευρά δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα για τον τερματισμό της βίας, καθώς και τρόποι για να αρθούν οι περιορισμοί μετακίνησης στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ωστόσο, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών των Παλαιστινίων, στρατηγός Αμπντελρακέζ αλ – Μτζαϊντάντα, δήλωσε ότι το Ισραήλ έδωσε ανεπαρκή απάντηση στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τις επιδρομές των Ισραηλινών στις αυτονομημένες περιοχές. Παρά τις διαμαρτυρίες, πάντως, οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν έτοιμοι για «να συνεχιστεί η συνεργασία για την ασφάλεια», αρκεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Ύστερα από την επίθεση αυτοκτονίας, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιόσι Σαρίντ, ανακοίνωσε ότι «μετά την τραγωδία αυτή» μελετά την αναβολή της συνάντησης με τον Γιασέρ Αραφάτ, που είχε προγραμματιστεί αργότερα την Κυριακή.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, επισήμανε ότι η χώρα του κάνει προσπάθειες για τη συνέχιση των συνομιλιών με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης, καθώς «η βία δεν μπορεί να τερματιστεί μόνο με τη χρήση ισχύος, αλλά υπάρχει και η ανάγκη συζήτησης».
Εν τω μεταξύ, νεκρός βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου μέσα στο αυτοκίνητό του στο χωριό Σούρντα, στα βόρεια της Ραμάλα, ο 38χρονος Ισραηλινός, ρωσικής καταγωγής, Στανισλάβ Σαντομίρσκι. Το πτώμα φέρει σημάδια κακοποίησης και οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι δέχτηκε δολοφονική επίθεση από Παλαιστίνιους.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Sunday Timeς, συνελήφθη ο 75χρονος επικεφαλής του επιστημονικού τομέα του ισραηλινού στρατού, Ιτζάκ Γιαάκοβ, ο οποίος εργαζόταν στο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης των πυρηνικών όπλων της χώρας. Οι Αρχές ανακρίνουν τον επιστήμονα για τις σχέσεις του με μία Ρωσίδα, η οποία φέρεται να είχε πρόσβαση στο έργο του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο την ΕΕ, «εφόσον έχει πλεόνασμα»
- Μια καταγγελία για ενδοοικογενειακή απειλή «αποκάλυψε» όπλα – Τι βρήκαν οι Αρχές
- Ισοπαλία στο Σίτι Γκράουντ (1-1), στη ζώνη του υποβιβασμού η Τότεναμ (0-1)
- Θριάσιο: Πτώση τμήματος της οροφής σε θάλαμο ασθενών της ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο
- Σοκαριστικό τροχαίο στην Αρτέμιδα: Αυτοκίνητο εκσφενδόνισε μοτοσικλετιστή και τον παράτησε αβοήθητο στο δρόμο
- Τρένο συγκρούστηκε με αγριογούρουνο λίγο πριν την Ανάσταση – Ταλαιπωρία για του επιβάτες του «Λάρισα – Θεσσαλονίκη»
- Οικογενειακό Πάσχα για Ελένη Ράντου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Νικολέττα
- Χαμός στο Άνφιλντ για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/agustina-heit-mefvaXlDihk-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442