Πέμπτη 09 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
Δολάρια και υψηλή τεχνολογία για το στρατό της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ

Δολάρια και υψηλή τεχνολογία για το στρατό της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων (1,3 δισ. δρχ.) θα χορηγήσουν οι ΗΠΑ στο στρατό της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία μόλις ημέρα πριν από την άφιξη του Κόλιν Πάουελ στην πρωτεύουσα της χώρας.

30

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων (1,3 δισ. δρχ.) θα χορηγήσουν οι ΗΠΑ στο στρατό της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία μόλις ημέρα πριν από την άφιξη του Κόλιν Πάουελ στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων του βαλκανικού κράτους με συστήματα επικοινωνίας υψηλής τεχνολογίας που πληρούν τα κριτήρια του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ.


Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Σρτζαν Κερίμ, κάλεσε τις δυνάμεις της ΚFOR να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο στην περιοχή, ώστε να μην υπάρξει νέος κύκλος επιθέσεων από πλευράς Αλβανών εξτρεμιστών.


Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη με τις ΗΠΑ, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα Σκόπια δήλωσε ότι αυτή πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τη χώρα του.


Νεκρός Ρώσος στρατιώτης της KFOR


Ένας Ρώσος στρατιώτης της KFOR έχασε τη ζωή του σήμερα από πυρά αγνώστων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Αξελ Γιάντεζεκ, εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης.


Ο άτυχος στρατιώτης σκοτώθηκε τη στιγμή που έβγαινε από το στρατιωτικό του όχημα κοντά στην κοινότητα της Ζούγια, στα σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία.


Στρατιώτες της KFOR συνέλαβαν επίσης 12 άτομα, τα οποία πιθανολογείται ότι ανήκουν στον UCK. Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης δήλωσε ότι οι συλληφθέντες ισχυρίστηκαν πως είναι πρόσφυγες, όμως μόνο ένας από αυτούς είχε μαζί του έγγραφα που πιστοποιούσαν την ταυτότητά του.


Χθες, Αμερικανοί και Πολωνοί στρατιώτες της KFOR δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου – ΠΓΔΜ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.



Επιθέσεις Αλβανών στη Ν.Σερβία


Ένοπλοι Αλβανοί πραγματοποίησαν σήμερα επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αστυνομικών σταθμών σε χωριά κοντά στη Μεντβέντια, όπως ανακοίνωσε το σερβικό κέντρο Τύπου στο Μπουγιάνοβατς. Η πρώτη επίθεση έγινε το απόγευμα στο Μάροβατς, νοτιοδυτικά της Μεντβέντια, ενώ λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα επίθεση με πυρά αυτόματων όπλων στο σταθμό του Μπέλι Κάμεν.




Τελευταία ενημέρωση: 22:40



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Απριλίου 2026
Cookies