Την προσαγωγή του Γιουγκοσλάβου τέως προέδρου στη Χάγη ζητά η Ντελ Πόντε
Την ικανοποίησή της εκφράζει η διεθνής κοινότητα για τη σύλληψη και φυλάκιση του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η εισαγγελέας του ICTY, Κάρλα ντελ Πόντε, εμφανίστηκε αισιόδοξη ως προς το ότι ο Μιλόσεβιτς θα προσαχθεί σύντομα στη Χάγη, και απηύθυνε μάλιστα έκκληση να λογοδοτήσουν και άλλοι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου.
Την ικανοποίησή της εκφράζει η διεθνής κοινότητα για τη σύλληψη και φυλάκιση του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η εισαγγελέας του ICTY, Κάρλα ντελ Πόντε, εμφανίστηκε αισιόδοξη ως προς το ότι ο Μιλόσεβιτς θα προσαχθεί σύντομα στη Χάγη, και απηύθυνε μάλιστα έκκληση να λογοδοτήσουν και άλλοι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου.
«Θα έλεγα ότι οι πιθανότητες δεν είναι λίγες» δήλωσε η εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία όταν ρωτήθηκε αν ο Μιλόσεβιτς θα προσαχθεί στο ICTY. Επισήμανε πάντως ότι αυτό «δεν θα συμβεί σήμερα ή αύριο», αφήνοντας ένα χρονικό περιθώριο μερικών μηνών.
Η Ντελ Πόντε απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ώστε να προσαχθούν στη Χάγη και άλλοι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου, όπως ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, και ο στρατηγός Ράντκο Μλάντιτς.
Εν τω μεταξύ, σε πραγματικό φρούριο είχε μετατρέψει την έπαυλή του ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς η σερβική αστυνομία ανακάλυψε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο όπως και σχέδια για εξέγερση στην κατοικία του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Beta, ανακαλύφθηκαν μεταξύ άλλων 30 αυτόματα όπλα, τρία πολυβόλα, ένας εκτοξευτήρας ρουκετών καθώς και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και χειροβομβίδων.
Η κόρη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μαρίγια, η οποία πυροβόλησε στον αέρα όταν συνελήφθη ο πατέρας της, βρέθηκε να έχει στην κατοχή της μία Beretta των εννέα χιλιοστών και ένα πιστόλι Walter, χωρίς αντίστοιχη άδεια οπλοφορίας. Όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Β92, οι ένοπλοι φρουροί του Μιλόσεβιτς είχαν στην κατοχή τους όπλα και πυρομαχικά καθώς και «λεπτομερή σχέδια για εξέγερση τον Απρίλιο».
Διεθνείς αντιδράσεις
Θετικές είναι πάντως οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τη σύλληψη του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Από το Βερολίνο, ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μπόντο Χόμπαχ, δήλωσε την Κυριακή πως είναι «απολύτως σαφές» ότι ο Μιλόσεβιτς θα λογοδοτήσει «κάποια ημέρα» για τα εγκλήματά του, στο ICTY.
«Αυτοί που έχουν σήμερα την εξουσία στο Βελιγράδι γνωρίζουν ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραιτηθεί από το να δει τον Μιλόσεβιτς στη Χάγη, εφόσον έχει διαπράξει σοβαρά εγκλήματα πολέμου και αφού αυτό επιτάσσει το διεθνές δίκαιο» επισήμανε ο Χόμπαχ. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να προσθέσει ότι βάσει του γιουγκοσλαβικού Συντάγματος «όπως έχει αυτήν τη στιγμή, ο Μιλόσεβιτς δεν είναι δυνατόν να παραδοθεί σε ένα διεθνές δικαστήριο».
«Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έχει ήδη υποσχεθεί νομοθετικές αλλαγές που θα επιτρέψουν συνεργασία με τη Χάγη, και πιστεύω ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στο σωστό δρόμο» κατέληξε ο Χόμπαχ, τονίζοντας ότι τρέφει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Βελιγραδίου.
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αλβανία. Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ, υποστήριξε ότι ο Μιλόσεβιτς θα πρέπει τώρα να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τα οποία κατηγορείται.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επισημαίνει ότι με τη σύλληψη Μιλόσεβιτς ενισχύονται η περιφερειακή ασφάλεια και η δημοκρατία στη Γιουγκοσλαβία, ενώ τα Τίρανα χαρακτήρισαν σημαντικό βήμα τη φυλάκιση του τέως προέδρου του βαλκανικού κράτους, και κάλεσαν την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να παραδώσει τον Μιλόσεβιτς στο ICTY.
Aμεση αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς ζητά το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας
Ωστόσο, την αποφυλάκιση του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ενόσω εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον του, ζήτησαν τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) όσο και η Γιουγκοσλαβική Αριστερά, επικεφαλής της οποίας είναι η σύζυγος του Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς.
Τα δύο κόμματα ζήτησαν την αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο Γιουγκοσλάβος τέως πρόεδρος δεν εγκατέλειψε ποτέ τη χώρα από τη στιγμή της απομάκρυνσής του από την εξουσία έως σήμερα.
«Ζητούμε την άμεση αποφυλάκιση του Μιλόσεβιτς, προκειμένου να δοθεί τέλος σε αυτή την επαίσχυντη φάρσα, που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία του σερβικού λαού, στον 21ο αιώνα» αναφέρει χαρακτηριστικά η κοινή ανακοίνωση των δύο κομμάτων.
Στις 10 Μαΐου, το jazz trio των Camila Nebbia, Gonçalo Almeida και Sylvain Darrifourcq καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Baumstrasse, ως «ζέσταμα» για τα φετινά Φ Hill Sessions