Αποχωρούν οι Αλβανοί αντάρτες από το Τανούσεφτσι, σύμφωνα με την KFOR
Οι Αλβανοί εξτρεμιστές, οι οποίοι συγκρούστηκαν τη Δευτέρα με στρατιώτες της ΠΓΔΜ στο χωριό Τανούσεφτσι στα σύνορα με το Κόσοβο, φαίνεται ότι αποχωρούν από τις θέσεις τους, όπως δήλωσαν Αμερικανοί, μέλη της KFOR. Η κατάσταση πάντως παραμένει τεταμένη, ενώ αναφέρθηκαν και νέες επιθέσεις των Αλβανών στη Ν.Σερβία.
31
Οι Αλβανοί εξτρεμιστές, οι οποίοι συγκρούστηκαν τη Δευτέρα με στρατιώτες της ΠΓΔΜ στο χωριό Τανούσεφτσι στα σύνορα με το Κόσοβο, φαίνεται ότι αποχωρούν από τις θέσεις τους, όπως δήλωσαν Αμερικανοί, μέλη της KFOR. Η κατάσταση πάντως παραμένει τεταμένη, ενώ αναφέρθηκαν και νέες επιθέσεις των Αλβανών στη Ν.Σερβία.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού αποσπάσματος της ειρηνευτικής δύναμης KFOR, Τζιμ Μάρσαλ, δήλωσε ότι οι άνδρες αυτοί αφήνουν τις στολές και τα όπλα τους προτού κατευθυνθούν στο Κόσοβο. «Είδαμε πολλούς άνδρες με μαύρες στολές να περνούν στο Κόσοβο, να μπαίνουν σε κτίρια, να αλλάζουν τις στολές τους, να αφήνουν τα όπλα τους και να επιστρέφουν με πολιτικά» ανέφερε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η ομάδα αποτελούνταν από 70 – 150 άνδρες. «Θα τους αφοπλίσουμε, θα τους θέσουμε υπό κράτηση και θα ερευνήσουμε κάθε βάση ξεχωριστά. Εναπόκειται στην KFOR να αποφασίσει για περαιτέρω έρευνες. Μιλάμε με τους αμάχους εδώ στο Nτέμπελντε για να πείσουμε τους ενόπλους να παραδώσουν τα όπλα τους και να σταματήσουν αυτό που κάνουν» τόνισε.
Επεισόδια και στη νότια Σερβία
Εν τω μεταξύ, νέες επιθέσεις εναντίον στόχων της σερβικής αστυνομίας και του γιουγκοσλαβικού στρατού εξαπέλυσαν οι Αλβανοί αυτονομιστές στις περιοχές του Βράνιε και του Μπουγιάνοβατς.
Όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς (UCPMB), οι Αλβανοί αυτονομιστές επιχείρησαν να πλήξουν με δέκα ρουκέτες τα σημεία ελέγχου της σερβικής αστυνομίας κοντά στο Μπουγιάνοβατς, χωρίς ωστόσο να πετύχουν το στόχο τους. Παράλληλα, δύο επιθέσεις σημειώθηκαν έξω από το Βράνιε.
Η Σόφια στηρίζει τα Σκόπια
Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ εξέφρασε για μία ακόμη φορά η Βουλγαρία. Σε ανακοίνωσή της η βουλγαρική κυβέρνηση καταδικάζει τις ενέργειες των τρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ και προκάλεσαν το θάνατο τριών στρατιωτών.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, διαβεβαίωσε τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, για την απόλυτη αλληλεγγύη της Σόφιας όσον αφορά στη σταθερότητα της χώρας του. Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης την προθυμία της Βουλγαρίας να παραχωρήσει κάθε δυνατή τεχνική βοήθεια που ενδεχομένως ζητήσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Η Σόφια επισημαίνει επίσης την ανάγκη άμεσης και αποφασιστικής επέμβασης της KFOR, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας, Μπόικο Νόεφ, διευκρίνισε ότι οι ένοπλες συγκρούσεις στα σύνορα ΠΓΔΜ – Κοσσυφοπεδίου δεν απειλούν την ασφάλεια της Βουλγαρίας και δεν επιβάλλουν αυξημένη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
«Προς το παρόν δεν προγραμματίζεται αποστολή στρατιωτικών μονάδων της Βουλγαρίας στην ΠΓΔΜ, η οποία είναι σε θέση να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα στην περιοχή του χωριού Τανούσεφτσι και αλλού στα σύνορα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί από τη Βουλγαρία παρόμοια βοήθεια» ανέφερε ο Νόεφ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΜΠΕ
- Λυσίας: Ο μεγάλος μάστορας του λόγου (Μέρος Γ’)
- Θεσσαλονίκη: Έρευνες στον ποταμό Λουδία για τη σορό του 54χρονου που δολοφόνησαν
- Astypalaia’s Water Reserves Reach a Critical Point
- Η αγάπη του Λουίς Ενρίκε για την Μπαρτσελόνα δεν ξεχνιέται – Έμαθε ότι νίκησε στο clasico και ύψωσε τη γροθιά του (vid)
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – 20λεπτες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Η Σάλι Φιλντ και ο Μπαρτ Ρέινολντς χώρισαν σε μια ταινία – «Μου πέταξε το σενάριο»
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποια πάνε ταμείο από σήμερα – Τα ποσά και οι δικαιούχοι
- Τίμπεργουλβς – Σπερς 114-109: Οι «λύκοι» ισοφάρισαν τη σειρά – Αποβολή για τον Γουεμπανιάμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442