Κίνδυνο μεταφοράς ραδιενέργειας μέσω της τροφικής αλυσίδας και του ύδατος επισημαίνουν οι επιστήμονε
Τεράστια αύξηση στη συσσώρευση απεμπλουτισμένου ουρανίου και θορίου στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς αποδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι κατηγορηματικοί ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, ωστόσο ο κίνδυνος να μεταφερθεί η ραδιενέργεια μέσω των υδάτων ή της τροφικής αλυσίδας είναι ορατός και δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα έχει καταλήξει και η Ένωση Ελλήνων Χημικών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου.
Τεράστια αύξηση στη συσσώρευση απεμπλουτισμένου ουρανίου και θορίου στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς αποδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι κατηγορηματικοί ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, ωστόσο ο κίνδυνος να μεταφερθεί η ραδιενέργεια μέσω των υδάτων ή της τροφικής αλυσίδας είναι ορατός και δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα έχει καταλήξει και η Ένωση Ελλήνων Χημικών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ, από τις μετρήσεις των επιστημόνων του ιδρύματος προκύπτει ότι, μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου ανιχνεύτηκε συσσώρευση 2.417Bq/Kg του ραδιενεργού στοιχείου θόριο και του απεμπλουτισμένου ουρανίου σε 2.217Bq/Kg.
Πριν από τον πόλεμο, οι μετρήσεις δεν είχαν δείξει κανένα ίχνος απεμπλουτισμένου ουρανίου και το θόριο είχε μετρηθεί στα 344Bq/Kg, κυμαινόταν δηλαδή μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα για την περιοχή.
Ο αντιπρύτανης Σ.Σιμόπουλος, προϊστάμενος της Ραδιοπεριβαλλοντικής Ερευνητικής Ομάδας του Πολυτεχνείου, αποκάλυψε ότι η ολιγόλεπτη επαφή με βόμβες ενισχυμένες με απεμπλουτισμένο ουράνιο ισοδυναμεί με την έκθεση σε ραδιενέργεια που δέχεται κάποιος σε μία διετία.
Ζήτησε, επίσης, να γίνουν μελέτες για βόμβες αυτής της κατηγορίας οι οποίες χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές ασκήσεις και έχουν εναποτεθεί στο βυθό των ελληνικών θαλασσών.
Πάντως, τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποίησε το ΕΜΠ, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, στα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και τη Βουλγαρία αποδεικνύουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, οι καθηγητές του ΕΜΠ επισήμαναν ότι μπορεί να μη συντρέχει λόγος πανικού, ωστόσο δεν επιτρέπεται ούτε ο εφησυχασμός, και αυτό γιατί το πρόβλημα του Κοσόβου είναι πιθανόν να μεταφερθεί στη χώρα μας μέσω της τροφικής αλυσίδας και των υδάτων, εάν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας.
Συγκεκριμένα, όπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα Έθνος, ο παραπόταμος του Αξιού που πηγάζει από την περιοχή του νότιου Κοσόβου μεταφέρει μέρος της ρύπανσης στο Θερμαϊκό κόλπο. Το ΕΜΠ έχει ήδη πραγματοποιήσει μετρήσεις στην περιοχή, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν την ερχόμενη Παρασκευή.
Επιπλέον, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θ.Ξανθόπουλος, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τους βιολόγους, τα φυτά που έχουν αναπτυχθεί σε μολυσμένο από απεμπλουτισμένο ουράνιο έδαφος απορροφούν τη ραδιενέργεια αυτή. Επομένως, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αν αυτά τα μολυσμένα φυτά έχουν καταστραφεί ή έχουν διοχετευτεί στην αγορά.
Στο ίδιο κύμα και οι διαπιστώσεις των Ελλήνων χημικών
Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ένωση Ελλήνων Χημικών κατήγγειλε ότι η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος γνώριζε από το 1999 ότι υπήρχε απεμπλουτισμένο ουράνιο στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Γαγλίας, επισήμανε, με τη σειρά του, πως υπάρχει η πιθανότητα να διαχυθούν οι τοξικοί χημικοί ρύποι στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, μέσω του υδάτινου ορίζοντα. «Η πιθανότητα αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί και είναι μια μακροχρόνια διαδικασία» τόνισε ο Γ.Γαγλίας.
Η Ένωση ζήτησε, επίσης, να συνεχιστούν οι μετρήσεις από τις κρατικές χημικές υπηρεσίες για τυχόν εντοπισμό επικίνδυνων τοξικών ρύπων στα παραγόμενα και στα εισαχθέντα τρόφιμα, καθώς και στα νερά της βόρειας Ελλάδας.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.