Αισθανόμαστε πρώτα Έλληνες και μετά Ευρωπαίοι, σύμφωνα με έρευνα του ΦΠΨ
Πρώτα Έλληνες και μετά Ευρωπαίοι απάντησαν ότι αισθάνονται μαθητές, φοιτητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης που συμμετείχαν σε έρευνα του τομέα ψυχολογίας του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ερωτηθέντες απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό της οικογένειας, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση στην παιδεία και στην ερώτηση τι είναι αυτό που τους θυμίζει ότι είναι Έλληνες ανέφεραν τη νυχτερινή διασκέδαση, το καλό φαγητό και τα... πολλά σκουπίδια.
Πρώτα Έλληνες και μετά Ευρωπαίοι απάντησαν ότι αισθάνονται μαθητές, φοιτητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης που συμμετείχαν σε έρευνα του τομέα ψυχολογίας του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ερωτηθέντες απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό της οικογένειας, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση στην παιδεία και στην ερώτηση τι είναι αυτό που τους θυμίζει ότι είναι Έλληνες ανέφεραν τη νυχτερινή διασκέδαση, το καλό φαγητό και τα… πολλά σκουπίδια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα του Σαββάτου, στη συντριπτική τους πλειονότητα (70%) οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι αισθάνονται πρώτα Έλληνες και μετά Ευρωπαίοι, ενώ το 17% απαρνήθηκε εντελώς την ευρωπαϊκή του ταυτότητα. Το στερεότυπο για τον Έλληνα είναι, σύμφωνα με την έρευνα, εκείνο του γενναίου, φιλόξενου, φιλότιμου, ενθουσιώδους, ερωτικού, καλόκαρδου και γλεντζέ αλλά, παράλληλα, του απέδωσαν χαρακτηριστικά όπως η πονηριά, ο εγωισμός, η γκρίνια, η αγένεια και η ασυνέπεια.
Στην ερώτηση «Είσαι Έλληνας. Πώς αισθάνεσαι γι αυτό;», ανέφεραν έννοιες όπως κύρος, ευθύνη, ικανοποίηση, καθήκον, υπερηφάνεια και ηθικό χρέος. Την ίδια στιγμή, πάντως, κανένα αρνητικό συναίσθημα δεν στιγματίζει ούτε την ελληνική ούτε την ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Σε ποιες καταστάσεις οι Έλληνες αισθάνονται περισσότερο Έλληνες; Πρώτα από όλα στη διασκέδαση, στην έπαρση της ελληνικής σημαίας, στο άκουσμα του ονόματος της χώρας σε παγκόσμιες διοργανώσεις, στην είσοδο των μουσείων αλλά και στη θέα των πατροπαράδοτων εδεσμάτων της ελληνικής κουζίνας. Ελλάδα όμως… μυρίζουν και τα σκουπίδια στους δρόμους, οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και η ταλαιπωρία στις δημόσιες υπηρεσίες.
Για τους Έλληνες, η οικογένεια είναι ιερή, τα μέλη της είναι «δεμένα» μεταξύ τους, αλλά η ευρωπαϊκή οικογένεια φαίνεται να περνά κρίση, να συνδέεται με την υπογεννητικότητα και τη μη αφιέρωση αρκετού χρόνου από μέρους των γονιών στα παιδιά τους.
Οι ερωτηθέντες κατακρίνουν το ελληνικό και επαινούν το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα, αφού το τελευταίο συνδέεται -κατά την άποψή τους- με τεχνοκρατικές αξίες και χαρακτηρίζεται από οργάνωση, προγραμματισμό και ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης των μαθητών.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.