Προειδοποίηση της Σουηδίας προς Ντενκτάς για συνεργασία στην επίλυση του Κυπριακού
Έκκληση προς τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς να συνεργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού απηύθυνε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννα Λιντ, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητα από την πορεία του πολιτικού προβλήματος. Τα λόγια της αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, αφού η Σουηδία είναι η χώρα που θα διαδεχτεί τη Γαλλία στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
71
Έκκληση προς τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς να συνεργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού απηύθυνε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννα Λιντ, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητα από την πορεία του πολιτικού προβλήματος. Τα λόγια της αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, αφού η Σουηδία είναι η χώρα που θα διαδεχτεί τη Γαλλία στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Λιντ πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή στην Κύπρο, στο πλαίσιο περιοδείας της σε όλα τα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ κράτη. Κατά την παραμονή της στη νήσο είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη αλλά και τον Ραούφ Ντενκτάς. Μετά το πέρας των συναντήσεων επανέλαβε με έμφαση την προσήλωση της ΕΕ στην ένταξη της Κύπρου, χωρίς το Κυπριακό να αποτελεί προϋπόθεση.
Ο Ντενκτάς, πάντως, δεν έδειξε να ανησυχεί. Αργότερα την Παρασκευή, τόνισε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Ισμαήλ Τζεμ για το Κυπριακό αποτελούν εγγύηση για το ψευδοκράτος, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, τις αξιώσεις του για συνομοσπονδία.
Τουρκικές προκλήσεις – απάντηση στη «Νικηφόρος – Τοξότης»
Η Αγκυρα ετοιμάζεται για την προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση Toros 2000 (Ταύρος 2000), που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της άσκησης, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι μαχητικά αεροσκάφη θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου.
«Η Τουρκία από το 1998 και μετά έπαψε να μετασταθμεύει μαχητικά αεροσκάφη στην Κύπρο, για να μη διαταραχθεί το κλίμα ειρήνης και ασφάλειας στο νησί» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της άσκησης Νικηφόρος, έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Πάφου. Για το λόγο αυτό, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν στο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου.» Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι «η κυπριακή πλευρά συνεχίζει να εξοπλίζεται εντατικά».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Christina O: Πωλείται η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση – «Βουτιά» στην τιμή
- Αποθεώθηκε ξανά ο Μουζακίτης – Διάσημη ποδοσφαιρική πλατφόρμα… ανέλυσε το ταλέντο του
- Πάνω από 3 εκατ. Ευρώ για το Νοσοκομείο Ρόδου για υλικοτεχνική αναβάθμιση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
- ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη: Ομολόγησε εκ νέου ότι δεν είχε τις τυπικές προϋποθέσεις να προσληφθεί – Να τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός
- Λαζαρίδης: Δεν είχε πτυχίο πανεπιστημίου αλλά… δεν χρειαζόταν – «Το Μαξίμου δεν μου ζήτησε εξηγήσεις»
- Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: Νηφάλια κρίση και βαθιά πίστη
- Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη εφ’όλης της ύλης: Η δουλειά, οι κρίσεις πανικού και η «τελεία» στη σχέση-ρουτίνα
- Οι Υποκλοπές, το ρεπορτάζ και οι δημοσιογράφοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442