Τετάρτη 15 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Δρομολογείται η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Βελιγραδίου – Ουάσινγκτον <i>Υπό όρους η χ

Δρομολογείται η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Βελιγραδίου – Ουάσινγκτον Υπό όρους η χ

Συνομιλίες με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιούνται στο Βελιγράδι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό απεσταλμένο για τα Βαλκάνια, Τζέιμς Ο Μπράιαν, ο οποίος δήλωσε ότι η ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων είναι θέμα χρόνου.

30

Συνομιλίες με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιούνται στο Βελιγράδι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό απεσταλμένο για τα Βαλκάνια, Τζέιμς Ο Μπράιαν, ο οποίος δήλωσε ότι η ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων είναι θέμα χρόνου.

«Η συνάντηση σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς, ωστόσο, να γίνεται εκτενής αναφορά στα επιμέρους ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο αξιωματούχους.


Υπενθυμίζεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις Βελιγραδίου – Ουάσινγκτον διακόπηκαν το Μάρτιο του 1999, όταν ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας.


Επίσκεψη στο Βελιγράδι αναμένεται να πραγματοποιήσει και η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICTY) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, με σκοπό να ζητήσει και επίσημα από τη νέα κυβέρνηση τη σύλληψη του τέως προέδρου Μιλόσεβιτς και τεσσάρων συνεργατών του.


Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έχει ήδη αποδεχτεί την πρόταση της κ. Ντελ Πόντε για τη λειτουργία γραφείων του ICTY στο Βελιγράδι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν αποτελεί προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.


Συνεργασία με το ICTY ζητούν οι ΗΠΑ από τον ερχόμενο Απρίλιο


Στην αποδέσμευση οικονομικής βοήθειας προς τη Σερβία, ύψους 100 εκατ. δολαρίων (40 δισ. δρχ.), σκοπεύουν να προχωρήσουν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Ο Μπράιαν, διευκρινίζοντας, εντούτοις, ότι από τον ερχόμενο Απρίλιο απαραίτητος όρος για τη χορήγηση των κονδυλίων θα είναι η συνεργασία των γιουγκοσλαβικών Αρχών με το ICTY.


«Πρώτο μας μέλημα είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Γιουγκοσλαβία, και στη συνέχεια θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να γίνει πρόοδος στην τήρηση των νόμων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Ο Μπράιαν, καταλήγοντας: «Για το λόγο αυτόν, από 1ης Απριλίου 2001 θα αξιώσουμε την τήρηση κάποιων όρων, προκειμένου να χορηγήσουμε οικονομική βοήθεια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Απριλίου 2026
Cookies