Τρίτη 14 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
Αυξάνονται οι νεκροί από την τραγωδία του Εξπρές Σάμινα<i>Συνεχίζεται η περισυλλογή ναυαγών</i>

Αυξάνονται οι νεκροί από την τραγωδία του Εξπρές ΣάμιναΣυνεχίζεται η περισυλλογή ναυαγών

Σε 25 ανέρχονται μέχρι αυτή την ώρα οι νεκροί από την τραγωδία του επιβατηγού πλοίου Εξπρές Σάμινα, το οποίο προσέκρουσε το βράδυ της Τρίτης στη βραχονησίδα Πόρτες, τρία μίλια ανοιχτά της Πάρου, και στη συνέχεια βυθίστηκε. Τα σκάφη που έσπευσαν στην περιοχή μεταφέρουν συνεχώς ναυαγούς στο λιμάνι της Πάρου, ενώ οι τραυματίες λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

37

Σε 25 ανέρχονται μέχρι αυτή την ώρα οι νεκροί από την τραγωδία του επιβατηγού πλοίου Εξπρές Σάμινα, το οποίο προσέκρουσε το βράδυ της Τρίτης στη βραχονησίδα Πόρτες, τρία μίλια ανοιχτά της Πάρου, και στη συνέχεια βυθίστηκε. Τα σκάφη που έσπευσαν στην περιοχή μεταφέρουν συνεχώς ναυαγούς στο λιμάνι της Πάρου, ενώ οι τραυματίες λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Ανδρέας Συρίγος, κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο πλοίαρχος ανέφερε ότι το σκάφος προσέκρουσε στη βραχονησίδα Πόρτες στις 22:07, και ενημέρωσε το Θάλαμο Επιχειρήσεων στις 22:25, δηλαδή με καθυστέρηση 18 λεπτών. Οπως είπε ο αρχηγός του Λιμενικού, στο κρίσιμο αυτό δεκαοκτάλεπτο όλο το πλήρωμα έβγαζε από τις καμπίνες τους 447 επιβάτες, ενώ αξιωματικός από τα μεγάφωνα τους καλούσε να φορέσουν τα σωσίβιά τους.


Σύμφωνα, πάντα, με τα όσα είπε ο πλοίαρχος στον αρχηγό του Λιμενικού, επικρατούσε μεγάλος πανικός, και από την πρώτη στιγμή το πλοίο βρέθηκε σε δεινή θέση λόγω εισροής υδάτων.


Είκοσι πέντε σκάφη έσπευσαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στο Εξπρές Σάμινα, ενώ 20 γιατροί μετέβησαν από τη Σύρο και άλλα νησιά στην Πάρο, για να συνδράμουν ιατρικά τους τραυματίες. Οπως τόνισε ο κ. Συρίγος, όλοι οι μηχανικοί του πλοίου αποχώρησαν σώοι από το μηχανοστάσιο.


«Πήγαινε με ταχύτητα πορείας. Είναι θέμα της προανάκρισης το πώς βρέθηκε στη βραχονησίδα» ανέφερε ο αρχηγός του Λιμενικού.


Η επιχείρηση διάσωσης συντονίζεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου βρίσκεται ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής αλλά και ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος.


Στις προσπάθειες εκτός από τα ελληνικά πλοία συμμετέχει και η φρεγάτα Liverpool του βρετανικού Ναυτικού.


Σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιβατών, επικράτησε αναταραχή κατά τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος, και η ξαφνική συσκότιση πανικόβαλε αρκετό κόσμο, που έπεσε στη θάλασσα.


Το Εξπρές Σάμινα (πρώην «Γκόλντεν Βεργίνα») ήταν ηλικίας 34 ετών, και -βάσει των διατάξεων- το 2001 θα σταματούσε τα δρομολόγια λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.


Στο καθήκον έπεσε ο υπολιμενάρχης


Μεταξύ των νεκρών είναι και ο υπολιμενάρχης Πάρου, ανθυποπλοίαρχος Δ.Μάλαμας, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των προσπαθειών για τη διάσωση των επιβατών.


Πληροφορίες από το νησί αναφέρουν ότι στο λιμάνι μεταφέρονται συνεχώς ναυαγοί, ενώ δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση του ακριβούς αριθμού των διασωθέντων, επειδή ορισμένοι από αυτούς έχουν επιστρέψει στις οικίες τους, στην Πάρο, χωρίς να ενημερώσουν τις Αρχές. Οι δημοτικές Αρχές απευθύνουν έκκληση σε όσους διασωθέντες βρίσκονται στα σπίτια τους να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας για να ενημερώσουν τις υπηρεσίες.


Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας


Από την πλοιοκτήτρια εταιρεία Minoan Flying Dolphins εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι το σκάφος μετέφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι καταχωρισμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Κρατήσεων της εταιρείας, 447 επιβάτες. Το πλήρωμα αποτελούνταν από 64 μέλη.


Η ανακοίνωση συνεχίζει:


«Στις 22:26 ειδοποιήθηκαν τα πλοία Εξπρές Αρτεμις, Εξπρές Ναϊάς, Εξπρές Σαντορίνη και Μαρίνα, να σπεύσουν ολοταχώς στην περιοχή. Επίσης ειδοποιήθηκε αμέσως ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του ΥΕΝ, προκειμένου να αποστείλει στην περιοχή αεροπλάνο, για ρίψη φωτοβολίδων.


»Αμέσως ο πλοίαρχος του σκάφους, κ. Βασίλης Γιαννακής, λόγω της μεγάλης κλίσης που πήρε το πλοίο διέταξε την εγκατάλειψή του από τους επιβάτες και το πλήρωμα.


»Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει μέχρι στιγμής, έγινε δυνατή η καθαίρεση των σωστικών λέμβων καθώς και σωσίβιων σχεδιών. Διανεμήθηκαν σωσίβια σε όλους τους επιβάτες, και επιπλέον μεγάλη ποσότητα ρίφθηκε στη θάλασσα.


»Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι δύσκολες, με κυματισμό έντασης 6 – 8 μποφόρ.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Απριλίου 2026
Cookies