Ερείπια εκκλησίας του 4ου μ.Χ. αιώνα ήλθαν στο φως στη Σερβία
Τα ερείπια εκκλησίας του 4ου μ.Χ. αιώνα, με χαρακτηριστικά που δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα πουθενά στα εδάφη της πρώην Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αποκαλύφθηκαν στη Σερβία, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο αρχαιολόγος Μίλογιε Βάσιτς.
38
Τα ερείπια εκκλησίας του 4ου μ.Χ. αιώνα, με χαρακτηριστικά που δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα πουθενά στα εδάφη της πρώην Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αποκαλύφθηκαν στη Σερβία, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο αρχαιολόγος Μίλογιε Βάσιτς.
Ο Βάσιτς και η ομάδα του ανακάλυψαν στον αρχαιολογικό χώρο της Μεντιάνα, κοντά στην πόλη Νις (230χμ. νότια του Βελιγραδίου), τα θεμέλια μιας εκκλησίας – κοιμητηρίου που, σύμφωνα με τις ενδείξεις, είχε χτιστεί από ξύλο, ίνες φυτών και λάσπη. Αντίθετα, το δάπεδο του ναού ήταν από τσιμέντο, επισήμανε ο αρχαιολόγος. Στο μέσο του κλίτους, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ψηφιδωτό με κόκκινες πέτρες, το οποίο απεικόνιζε, στα ελληνικά, τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος του Χριστού.
Από όσο μπορώ να ξέρω, ποτέ δεν έχει βρεθεί κάτι τέτοιο σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τόνισε ο Βάσιτς και προσέθεσε ότι γύρω από την εκκλησία υπήρχε το νεκροταφείο ενός μικρού χωριού της περιόδου 378-441 κοντά στην αρχαία Ναϊσσό, γενέτειρα του Κωνσταντίνου του Μέγα.
Οι έξι τάφοι που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή της Μεντιάνα θα γίνουν αρχαιολογικό πάρκο, σύμφωνα με τα σχέδια των αρμόδιων Αρχών. Οι συνεργάτες του Βάσιτς ανακάλυψαν επίσης τρία τμήματα μπρούντζινης περίφραξης που ταιριάζουν μεταξύ τους και τρεις προτομές θεοτήτων. Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεντιάνα ανακαλύφθηκε το 1935, αλλά δεν έχει ακόμα αποκαλύψει όλα τα μυστικά του, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πέθανε η δημοσιογράφος του «Αθήνα 9,84» Ελένη Σούρδη σε ηλικία 54 ετών
- ΠΑΟΚ – Καρδίτσα 93-90: Ανατροπή και νίκη με εντυπωσιακό 4ο δεκάλεπτο (vids)
- Τροχαίο στον Πειραιά – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 17χρονος που παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο
- Συνάντηση Ερντογάν με Ζελένσκι, μια μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν
- Περιστέρι Betsson – Κολοσσός Ρόδου 87-83: «Βλέπει» 4άδα μετά την 7η συνεχόμενη νίκη η ομάδα του Ξανθόπουλου
- Ποιος δολοφόνησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ; Πέντε θεωρίες συνωμοσίας αρνούνται να πεθάνουν
- Κυριακή των Βαΐων: Εντυπωσιακός στολισμός στην Παναγία Τουρλιανή της Μυκόνου
- Νάρκες κατά προσωπικού: Η σιωπηλή επιστροφή ενός καταστροφικού όπλου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442