Στα πρότυπα της Βοσνίας η πρόταση Ντε Σότο για τις κυπριακές περιουσίες
Αναλυτικό σχέδιο περί Μηχανισμού Απαιτήσεων για Περιουσίες (ΜΑΠ), στα πρότυπα της Βοσνίας, αναμένεται να προτείνει στον γ γύρο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Πολίτης.
Αναλυτικό σχέδιο περί Μηχανισμού Απαιτήσεων για Περιουσίες (ΜΑΠ), στα πρότυπα της Βοσνίας, αναμένεται να προτείνει στον γ γύρο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Πολίτης.
Η πρόταση Ντε Σότο περιλαμβάνει τρία σημεία για τη διευθέτηση του περιουσιακού, τα οποία έχουν προταθεί και στο παρελθόν, αλλά έχουν αποτελέσει πηγή εντάσεων μεταξύ της κυπριακής πλευράς και των διεθνών διαμεσολαβητών.
Πρόκειται για την εθελούσια επιστροφή σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την αποζημίωση σε περίπτωση επιλογής μη επιστροφής και την ανταλλαγή περιουσίας, τρεις εναλλακτικές λύσεις που αποτελούν σημεία τριβής μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, προβλήματα προκύπτουν, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ υποστηρίζει πολιτική διευθέτηση του ζητήματος των περιουσιών στο πλαίσιο της συνολικής λύσης και την πρόταση Ντενκτάς για σύσταση Μεικτής Επιτροπής για Περιουσιακές απαιτήσεις (ΜΕΠΑ).
Oι διεθνείς μεσολαβητές, με πρώτες τις ΗΠΑ, επιδιώκουν να θέσουν όρους στην ελληνοκυπριακή πλευρά όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα επιστροφής και στον τρόπο αποζημίωσης.
Η κυβέρνηση Κληρίδη, από την πλευρά της, προσπαθεί να διασφαλίσει το δικαίωμα της επιστροφής χωρίς τους χρονικούς περιορισμούς των έξι και δώδεκα μηνών που ίσχυαν στην περίπτωση της Βοσνίας, με το σκεπτικό ότι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι δυνατόν να έχει διασφαλιστεί η προστασία όλων όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν έπειτα από 25 χρόνια στην τουρκοκρατούμενη περιοχή.
Ενα δεύτερο πρόβλημα είναι αυτό της σύστασης ειδικού ταμείου για όσους αποφασίσουν να μην επιστρέψουν, αλλά να λάβουν την αποζημίωση που τους αντιστοιχεί. Ως λύση προτείνεται η ανταλλαγή περιουσιών, για την οποία όμως οι ξένοι μεσολαβητές θέτουν τον όρο πληρεξούσιοι να είναι οι ηγέτες κάθε πλευράς, εφόσον συμφωνήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες.
Στις 10 Μαΐου, το jazz trio των Camila Nebbia, Gonçalo Almeida και Sylvain Darrifourcq καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Baumstrasse, ως «ζέσταμα» για τα φετινά Φ Hill Sessions