Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ενημέρωση του Λευκού Οίκου για την προτεινόμενη διάσπαση της Microsoft

Ενημέρωση του Λευκού Οίκου για την προτεινόμενη διάσπαση της Microsoft

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε, την Τρίτη, το οικονομικό επιτελείο του προέδρου Μπιλ Κλίντον σχετικά με την πρόταση που θα θέσει την Παρασκευή ενώπιον του δικαστή Τ.Π. Τζάκσον για τη διάσπαση της Microsoft. Αν και στη συνάντηση δεν παρευρισκόταν ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος φάνηκε διατεθειμένος να τηρήσει στάση... Ποντίου Πιλάτου, αφήνοντας το χειρισμό αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομικών.

28

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε, την Τρίτη, το οικονομικό επιτελείο του προέδρου Μπιλ Κλίντον σχετικά με την πρόταση που θα θέσει την Παρασκευή ενώπιον του δικαστή Τ.Π. Τζάκσον για τη διάσπαση της Microsoft. Αν και στη συνάντηση δεν παρευρισκόταν ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος φάνηκε διατεθειμένος να τηρήσει στάση… Ποντίου Πιλάτου, αφήνοντας το χειρισμό αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρτ, αφορούσε στην εξέταση των πιθανών συνεπειών που θα είχε το ενδεχόμενο της διάσπασης τόσο στην ίδια τη Microsoft όσο και στο σύνολο της οικονομίας των ΗΠΑ, και ειδικότερα στον τομέα της Πληροφορικής.


Λίγο πριν από τη συνεδρίαση, ο γενικός διευθυντής της Microsoft Στιβ Μπάλμερ, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι αντιμονοπωλιακές Αρχές δεν θα προτείνουν τελικά τη διάσπαση της εταιρείας. Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησαν δηλώσεις των συνηγόρων της Microsoft, σύμφωνα με τις οποίες η πιθανολογούμενη πρόταση διάσπασης θα οδηγούσε στην πολύμηνη παράταση της δικαστικής διαμάχης, καθώς σε αυτή την περίπτωση είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν από το δικαστήριο εκ νέου τη διεξοδική κατάθεση των μαρτύρων.


Απώλειες δισ. για τους κατόχους μετοχών Microsoft


Η καταδικαστική για την εταιρεία απόφαση της 3ης Απριλίου, κατά την οποία η Microsoft χρησιμοποίησε τη θέση της στην αγορά ασκώντας μονοπωλιακή τακτική, είχε πολλαπλές οικονομικές συνέπειες.


Στο διάστημα που ακολούθησε την απόφαση, πολλοί μεμονωμένοι επενδυτές που κατείχαν μετοχές της εταιρείας βρέθηκαν να χάνουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους, έπειτα από την πτωτική κούρσα της μετοχής. Η αποκορύφωση της πορείας αυτής ήλθε την περασμένη Δευτέρα, όταν η μετοχή της εταιρείας έχασε 16% της αξίας της σε μία ημέρα, λόγω της ανακοίνωσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη διάσπασή της, αλλά και λόγω των νωθρών οικονομικών αποτελεσμάτων της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2000.


Ανάμεσα στους χαμένους της υπόθεσης είναι και ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της εταιρείας, που είδε σε διάστημα λίγων εβδομάδων την αξία του μεριδίου του στη Microsoft να πέφτει κατά 40 δισ. δολάρια (14,3 τρισ. δρχ.) φτάνοντας μόλις τα 49,4 δισ. δολάρια (17,5 τρισ. δρχ.). Παρ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο πρόεδρος της Oracle, Λάρι Ελισον.


Εξάλλου, θεσμικοί επενδυτές που στο παρελθόν επένδυαν στη Microsoft θεωρώντας την ισχυρό χαρτί βρέθηκαν επίσης με απώλειες δισεκατομμυρίων. Τέτοια είναι η περίπτωση της Fidelity Management, η οποία κατέχει μερίδιο 3,7% στη Microsoft. H Fidelity έχασε μέσα σε λίγες εβδομάδες 10 δισ. δολάρια (3,5 τρισ. δρχ.), κάτι το οποίο συνέβη σε διαφορετική έκταση και σε άλλες επενδυτικές εταιρείες, όπως είναι η Vanguard Group και η τράπεζα Barclays.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο