Τρίτη 07 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Η απόφαση στους πολίτες

Η απόφαση στους πολίτες

Εληξε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η προεκλογική περίοδος-μαμούθ που ουσιαστικά ξεπέρασε τους δύο μήνες σε διάρκεια. Κάθε είδους πολιτική εκδήλωση απαγορεύεται το Σάββατο και οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν νηφάλια το κόμμα της επιλογής τους, πριν να προσέλθουν στις κάλπες που θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής.

46

Εληξε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η προεκλογική περίοδος-μαμούθ που ουσιαστικά ξεπέρασε τους δύο μήνες σε διάρκεια. Κάθε είδους πολιτική εκδήλωση απαγορεύεται το Σάββατο και οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν νηφάλια το κόμμα της επιλογής τους, πριν να προσέλθουν στις κάλπες που θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής.

Εκείνα που κυριάρχησαν σε αυτή την προεκλογική περίοδο ήταν μάλλον οι αριθμοί παντός είδους και η φιλολογία γύρω από αυτούς: ο δείκτης του χρηματιστηρίου και η πορεία του, οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, και φυσικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι αριθμοί των -υπαρκτών ή μη- κρυφών δημοσκοπήσεων, που τελικά, αν και τυπικά απαγορεύεται η δημοσίευσή τους, κάθε άλλο παρά κρυφές κατέληξαν να είναι.


Κοινή είναι η αίσθηση ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πολύ κοντά και πως ο νικητής θα αναδειχθεί κυριολεκτικά στο νήμα. Στόχοι του ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του -σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις παρουσίαζε στασιμότητα λίγο πάνω από το 80%- να μην έχει απώλειες, να αποκομίσει κάποια κέρδη από τα μικρά κόμματα της Αριστεράς και φυσικά να προσελκύσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.


Η ΝΔ ενισχύεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 1990 κατέρχεται χωρίς την παρουσία στην εκλογική κονίστρα κομμάτων που περιόριζαν τα ποσοστά της (ΠΟΛΑΝ, Φιλελεύθεροι). Ετσι, για να φτάσει στην εκλογική νίκη -καθώς η συσπείρωσή της βρίσκεται πάνω από το 90%- επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους κυρίως της ΠΟΛΑΝ (τα ποσοστά της οποίας θα αποβούν κρίσιμα σε περιφέρειες όπως στην Πελοπόννησο), να αυξήσει τις εισροές της από το ΠΑΣΟΚ και τους αναποφάσιστους και να ξεπεράσει την οροφή του 40%, την οποία το κόμμα άγγιξε για τελευταία φορά το 1993.


Πάντως, στις εκλογές της 9ης Απριλίου κινδυνεύουν πολλές εκλογικές παραδόσεις που κρατούν δεκαετίες. Εάν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, θα είναι το πρώτο κόμμα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, που θα έχει κατορθώσει να σχηματίσει τρεις συνεχόμενες φορές αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά και το πρώτο κόμμα που θα έχει κερδίσει εθνικές εκλογές όταν προηγουμένως έχει χάσει τις ευρωεκλογές.


Κατά περίεργη ιστορική σύμπτωση, εάν κερδίσει η ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας από το 1955, όταν πρωθυπουργός έγινε ο θείος του Κων/νος Καραμανλής. Θα είναι παράλληλα η πρώτη φορά που δύο πρωθυπουργοί θα φέρουν το ίδιο όνομα.


Ετσι, έπειτα από πολλούς μήνες εκλογολογίας, δύο και πλέον μήνες προεκλογικής περιόδου, δεκάδες δημοσκοπήσεις, υποσχέσεις, συγκεντρώσεις, συζητήσεις και φυλλάδια υποψηφίων, εννέα εκατομμύρια περίπου Ελληνες ψηφοφόροι αποφασίζουν στις 9 Απριλίου -δέκατη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας- για την πρώτη κυβέρνηση του 21ου αιώνα.

Νίκος Μανδαλάς

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Απριλίου 2026
Απόρρητο