Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ανησυχία για τα αποθέματα πετρελαίου στη Δύση – Μικρή πτώση στην τιμή του αργού

Ανησυχία για τα αποθέματα πετρελαίου στη Δύση – Μικρή πτώση στην τιμή του αργού

Συναγερμό έχει προκαλέσει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία αποκαλύπτει ότι οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχουν εξαντλήσει σχεδόν τα αποθέματα πετρελαίου τους, φτάνοντάς τα στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν υπάρξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

49

Συναγερμό έχει προκαλέσει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία αποκαλύπτει ότι οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχουν εξαντλήσει σχεδόν τα αποθέματα πετρελαίου τους, φτάνοντάς τα στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν υπάρξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αυτό σημαίνει απλά ότι πολύ σύντομα οι οδηγοί θα πληρώνουν περισσότερα χρήματα για να γεμίζουν τις δεξαμενές βενζίνης των αυτοκινήτων τους. Ο λόγος που κάνει αυτό το ενδεχόμενο πιθανό είναι ότι η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους των διυλιστηρίων οδηγεί στη μείωση της παραγωγής βενζίνης και άλλων προϊόντων, γεγονός που θα οδηγήσει σε ελλείψεις στην αγορά το καλοκαίρι, που είναι περίοδος αιχμής για τους οδηγούς.


Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου το Φεβρουάριο αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% φτάνοντας τα 75 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, οι δραματικές μειώσεις των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία έσπρωξαν προς τα κάτω τις πετρελαϊκές προμήθειες, που έφτασαν τα 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, εξηγεί ο Ντέιβιντ Ναπ, εκδότης της μηνιαίας επιθεώρησης της ΙΕΑ. Η έλλειψη πετρελαϊκών προϊόντων στις χώρες αυτές αναμένεται να γίνει εντονότερη κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, περίοδο που παραδοσιακά αυξάνεται η ζήτηση των καταναλωτών για βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης.


Στο μεταξύ, μικρή υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σημειώθηκε την Παρασκευή, καθώς το αργό Μπρεντ έπεσε κατά 36 σεντς, φτάνοντας τα 28,93 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή αυτή εξακολουθεί να είναι, βέβαια, 60% υψηλότερη από την αντίστοιχη μέση του 1999. Ανάλογη μείωση σημειώθηκε και στην τιμή πετρελαίου στην αγορά NYMEX, που έφτασε τα 31,33 δολάρια το βαρέλι.

Reuters

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο