Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
in.gr

Ανω των 33 δολαρίων το αργό πετρέλαιο στην αγορά της Νέας Υόρκης

Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη κατέρριψε νέο ρεκόρ την Τρίτη, παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε μία μόνον ημέρα, για να φτάσει τα 34,13 δολάρια το βαρέλι (11.814,2 δρχ.), πριν υποχωρήσει στα 33,89 δολάρια (11.764,9 δρχ.) κατά τις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του αργού πετρελαίου από τις 26 Νοεμβρίου 1990, όταν έφτασε τα 34,25 δολάρια στην αγορά NYMEX.

0

Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη κατέρριψε νέο ρεκόρ την Τρίτη, παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε μία μόνον ημέρα, για να φτάσει τα 34,13 δολάρια το βαρέλι (11.814,2 δρχ.), πριν υποχωρήσει στα 33,89 δολάρια (11.764,9 δρχ.) κατά τις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του αργού πετρελαίου από τις 26 Νοεμβρίου 1990, όταν έφτασε τα 34,25 δολάρια στην αγορά NYMEX.

Η υποχώρηση σημειώθηκε έπειτα από ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API), στην οποία αναφέρεται ότι τα αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται σε 7,6 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ η αγορά περίμενε ότι η άνοδος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα θα ήταν της τάξης των 500.000 βαρελιών.

Η νέα άνοδος στην τιμή του πετρελαίου προκάλεσε την αντίδραση του Λευκού Οίκου, που εξέδωσε προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον προς τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, στην οποία τονίζεται ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μειωμένη ζήτηση εάν οι τιμές εξακολουθήσουν να είναι τόσο υψηλές.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το αργό Μπρεντ για παράδοση τον Απρίλιο στην αγορά του Λονδίνου ξεπέρασε τα 30 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από την κρίση του Κόλπου το 1991, κάνοντας ημερήσιο ρεκόρ στα 30,26 δολάρια, πριν υποχωρήσει στα 30,18 δολάρια.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται επίσης ότι η αμερικανική διπλωματία στον τομέα της ενέργειας εντείνεται, με προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους της Βενεζουέλας και του Κατάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη συνεχή αύξηση των τιμών του πετρελαίου και ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση να διακόψει την παροχή διμερών δανείων και να ακυρώσει τα συμβόλαια πώλησης αμυντικού εξοπλισμού, ώστε να εξαναγκάσει τις χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν τις ποσότητες πετρελαίου που διαθέτουν στις διεθνείς αγορές. Οι πιέσεις αυτές δεν έχουν βρει ανταπόκριση από τους Αμερικανούς ιθύνοντες, οι οποίοι τονίζουν ότι η διπλωματική οδός είναι η μόνη βιώσιμη.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Αμίρ Μοχάμεντ Ρασίντ εξέφρασε την εναντίωσή του σε κάθε αύξηση της παραγωγής των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, υποστηρίζοντας ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο η ζήτηση ακολουθεί πάντα φθίνουσα πορεία, λόγος για τον οποίο η ποσότητα πετρελαίου που διατίθεται στις διεθνείς αγορές θα έπρεπε να μείνει αμετάβλητη.

Σε περίπτωση που θα πρέπει να συζητήσουμε την αύξηση της παροχής πετρελαίου, το θέμα θα πρέπει να τεθεί σε άλλη συνάντηση του ΟΠΕΚ, κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του καλοκαιριού δήλωσε ο Ρασίντ, τονίζοντας πως η παγκόσμια ζήτηση κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα πρόκειται να μειωθεί κατά δύο με τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και πως οι ισχύουσες τιμές είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε σχέση με τις τιμές των τελευταίων δέκα ετών.

Η συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ είναι προγραμματισμένη για τις 27 Μαρτίου.

Reuters

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο