Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι θα κάνει ο Ερντογάν με την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές

Τι θα κάνει ο Ερντογάν με την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές

Aυτό που θέλει o τούρκος Πρόεδρος είναι στις 24 Ιουνίου να πετύχει μια «καθαρή» νίκη που θα τον καταστήσει κυρίαρχο και με άνεση να σχεδιάσει τη συνταγματική αναθεώρηση

Το σκληρό χαρτί της αδιαλλαξίας για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς από τη μια αλλά και την ακραία ρητορική, αλλά χωρίς περαιτέρω πολεμικές ενέργειες από την άλλη, θα παίξει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ολες οι εκτιμήσεις που κάνουν διεθνολόγοι και πολιτικοί αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι το επόμενο δίμηνο μέχρι τις τουρκικές εκλογές θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα, όμως, δεν θα υπάρξουν επικίνδυνες φάσεις. Ουσιαστικά τονίζουν ότι δύσκολα η τουρκική κυβέρνηση θα ρισκάρει ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο διότι δεν γνωρίζει που θα καταλήξει ένα τέτοιο περιστατικό.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αυτό που θέλει είναι στις 24 Ιουνίου να πετύχει μια «καθαρή» νίκη που θα τον καταστήσει κυρίαρχο και με άνεση να σχεδιάσει τη συνταγματική αναθεώρηση. Και θα λειτουργεί σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο «τόσο.. όσο». Δηλαδή θα κινείται σε τεντωμένο σκοινί αλλά δεν θα κάνει πράξεις που θα σπάσουν αυτό το σκοινί.

Πάνω στον καμβά της αποφυγής μιας πολεμικής σύγκρουσης με την Ελλάδα αλλά με διατήρηση της προκλητικότητας από τον ίδιο ή από στελέχη που βρίσκονται κοντά του, θα κινηθεί μέχρι τις κάλπες. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, διευθυντή των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνούς Ανάλυσης:

«Ακόμη και έτσι, πάντως, δύσκολα θα ρισκάρει την πρόκληση μίας θερμής κατάστασης στο Αιγαίο. Και αυτό για τους εξής λόγους: το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αβέβαιο για να αναληφθεί ανάλογο ρίσκο, η επέμβαση στη Συρία μπορεί να λάβει αρνητική τροπή ανά πάσα στιγμή (ιδίως μετά την εμπλοκή του Τελ Αβίβ με στόχο τον Ιράν), η ελληνική αποτρεπτική ισχύς παραμένει υψηλή, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος πρόκλησης επιπρόσθετων επιπλοκών με τη Δύση. Αυτές οι παράμετροι ασφαλώς σταθμίζονται από την τουρκική ηγεσία.

Όπως αναφέρω στο βιβλίο μου «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν», ο Τούρκος πρόεδρος προτιμά την ειρήνη με την Ελλάδα αλλά με τους δικούς του όρους. Κατ’ αυτόν, οι όποιοι συμβιβασμοί γίνουν πρέπει να λάβουν υπόψη τους όχι το διεθνές δίκαιο, αλλά τους συσχετισμούς ισχύος. Έτσι, θέλει να μας σύρει σε μία διαπραγμάτευση (όπου ευελπιστεί ότι η ατζέντα θα έχει εκ των πραγμάτων ενσωματώσει τις αναβαθμισμένες τουρκικές αξιώσεις) και όχι να οδηγηθούμε σε ένα πόλεμο με απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

Από την άλλη, καλλιεργεί μεθοδικά ένα ασφυκτικό για την ελληνική πλευρά περιβάλλον, με απειλές, ελεγχόμενες εντάσεις, συστηματικές αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, αυξομείωση των προσφυγομεταναστευτικών ρευμάτων, αποσκοπώντας στην ομηρία της Αθήνας προκειμένου η τελευταία σταδιακά να καθίσταται πιο δεκτική, πειθαρχώντας (όπου χρειάζεται) χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις».

Με απλά λόγια θα ζήσουμε μια ελεγχόμενη πρόκληση με τον Ερντογάν να έχει «άσο» στο μανίκι του και μοχλό πίεσης τους Ελληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη.

Από την άλλη η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ξεχνά κάτι πολύ βασικό. Οσο κι αν η εξουσία Ερντογάν φαντάζει αδιάλλακτη, ακραία, προκλητική, απειλητική για τη χώρα μας, εντούτοις στα 15 αυτά χρόνια που κυριαρχεί ο «Σουλτάνος» δεν υπήρξαν σοβαρά επεισόδια. Ηταν μια ελεγχόμενη σχέση γειτόνων με μακραίωνη καχυποψία και τίποτε παραπάνω.

Κι όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση στην Τουρκία, οι αντίπαλοι του Ερντογάν είναι πολύ πιο ακραίοι αφού κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο για ενδοτισμό και για το γεγονός ότι δεν έχει εισβάλλει σε ελληνικά νησιά. Η «γκρίζα Λύκαινα» Ασκενέρ για παράδειγμα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα ακραίες κι επιθετικές απόψεις.

Οι εκλογές

Κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα κάνει περίπατο, θα πρέπει να αναθεωρήσουν και να περιμένουν πιο σκληρές δηλώσεις που θα συσπειρώσουν τον τουρκικό λαό. Ερευνα που δημοσίευσε χθες η εθνικιστική/κεμαλική εφημερίδα Sözcü (4η σε κυκλοφορία στην Τουρκία), με τίτλο «Erdoğan: 45,6%, Akşener 41,8%» αναφέρεται στις εκτιμήσεις της εταιρείας Gezici. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις είναι οι εξής:

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας;

Οικονομία

48,6%

PKK

38,8%

Ανεργία

36,7%

FETÖ

24,7%

Εκπαίδευση

20%

Σύροι

17,7%

Παρανομία

12,1%

 

Ποιον θα ψηφίσετε στις προεδρικές εκλογές;

Tayyip Erdoğan

43,5%

Meral Akşener

18,6%

Ahmet Türk

11,1%

Kemal Kılıçdaroğlu

9,7%

İlker Başbuğ

9,5%

Abdullah Gül

5,3%

Temel Karamollaoğlu

1,5%

 

Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί αναμέτρηση μεταξύ Erdoğan και Αkşener στο δεύτερο γύρο, ο Erdoğan λαμβάνει το 45,6% των ψήφων ενώ η Αkşener το 41,8%. Παράλληλα το ποσοστό των αναποφάσιστων υπολογίζεται σε 12,6%.

Εάν το ζευγάρι του 2ου γύρου είναι οι Erdoğan και Gül, τότε ο Erdoğan λαμβάνει το 42,8% και ο Gül το 23,5% ενώ το ποσοστό των αναποφασίστων φτάνει στο 33,7%.

Ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις βουλευτικές εκλογές;

AKP

45,8%

CHP

19,7%

İYİ Parti

16,3%

HDP

9,7%

MHP

7%

SP

0,8%

 

Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η συμμαχία ‘Κεντροδεξιά’ [αποτελούμενη  από το İYİ Parti, το Κόμμα Ευτυχίας (Saadet Partisi), το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Parti) και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (Anavatan)] το ποσοστό των κομμάτων υπολογίζεται ως εξής:

AKP-MHP

48,2%

İYİ Parti – SP – DP – ANAP

23,4%

CHP

18,9%

HDP

9,5%

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024