Προτεραιότητα για τους δήμους και τις περιφέρειες της Ευρώπης η κλιματική μετάβαση
Η τοπική και περιφερειακή δράση είναι πιο σημαντική από ποτέ για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης οικονομικής ανθεκτικότητας και ενεργειακής ασφάλειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) αναμένει ότι η φετινή διάσκεψη COP30 για το κλίμα θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στην επιτάχυνση της κοινωνικά δίκαιης δράσης για το κλίμα. Σε συζήτηση με την Ana Toni, διευθύνουσα σύμβουλο της βραζιλιάνικης Προεδρίας της COP30, και τον πρόεδρο της επιτροπής ENVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Decaro, τα μέλη τόνισαν ότι, στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, η κλιματική μετάβαση πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και ότι η τοπική και περιφερειακή δράση είναι πιο σημαντική από ποτέ για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης οικονομικής ανθεκτικότητας και ενεργειακής ασφάλειας.
Η σύνοδος ολομέλειας της ΕτΠ υιοθέτησε στις 3 Ιουλίου γνωμοδότηση με επικεφαλής τη Nadia Pellefigue (FR/PES), αντιπρόεδρο της περιφέρειας Occitanie, στην οποία περιγράφονται τα βασικά μηνύματα των δήμων και των περιφερειών της ΕΕ για τη διάσκεψη COP30 της UNFCCC για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Belém (Βραζιλία) από τις 10 έως τις 21 Νοεμβρίου.
Τονίζει ότι η εθνικά καθορισμένη συνεισφορά της ΕΕ, η οποία καθορίζει τις δεσμεύσεις της ΕΕ και πρέπει να υποβληθεί πριν από την COP30, θα πρέπει να αναγνωρίζει την ηγεσία και τις αρμοδιότητες των τοπικών και περιφερειακών αρχών, να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές και περιφερειακές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και να διασφαλίζει τη στήριξη όλων των τομέων της οικονομίας για την προώθηση της μετάβασης, της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.
Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές θα πρέπει επίσης να διαδραματίσουν πιο επίσημο ρόλο στις δομές σχεδιασμού και διακυβέρνησης της ΕΕ για το κλίμα, μεταξύ άλλων στην τομεακή νομοθεσία που θα ακολουθήσει την πρόταση-στόχο για το 2040 που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στήριξη της υποεθνικής κλιματικής διπλωματίας
Η ΕΟΚΕ καλεί την ΕΕ και όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του Παρισιού να στηρίξουν την υποεθνική κλιματική διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ πόλεων και περιφερειών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι δήμοι και οι περιφέρειες παρότρυναν επίσης να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στη γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν εφαρμόζουν απλώς πολιτικές, αλλά διαμορφώνουν ενεργά αγορές για καθαρές βιομηχανικές λύσεις και, ως εκ τούτου, πρέπει να εξοπλιστούν με τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία σταθερών και σταθερών ρυθμιστικών πλαισίων ώστε οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν σε καθαρές τεχνολογίες.
Για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας έναντι σοβαρών και συχνότερων κλιματικών καταστροφών, η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης τοπικών γνώσεων και λύσεων που βασίζονται στη φύση στις στρατηγικές προσαρμογής, μεταξύ άλλων στα εθνικά σχέδια προσαρμογής. Με την COP30 να πραγματοποιείται στην Αμαζονία, οι τοπικοί και οι περιφερειακοί ηγέτες πιστεύουν ότι η Βραζιλία είναι σε θέση να στηρίξει τις προσπάθειες για την ευθυγράμμιση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με την αποκατάσταση και τη διατήρηση της φύσης και να ενισχύσει τη σχέση φύσης-κλίματος.
Τέλος, οι δήμοι και οι περιφέρειες της ΕΕ τονίζουν ότι μια επίσημη απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας για τη δίκαιη μετάβαση στην COP30 είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση δίκαιης και ισότιμης μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
*πηγή αρχικού κειμένου και φωτογραφίας: https://cor.europa.eu/el/eidiseis/oi-dimoi-kai-oi-perifereies-tis-ee-kaloyn-tin-proedria-tis-cop30-sti-brazilia-na-epitahynei-tin
- Ο χριστουγεννιάτικος οδηγός αγοράς για όλους τους τύπους δώρων
- YOUR SANTA IS HERE και το δώρο που σου αξίζει είναι η ελευθερία να κινείσαι όπως θέλεις
- Η Lotte Betts-Dean, οι δυσκολίες στην Ελλάδα και το μέλλον: Ο Δημήτρης Σουκαράς μεγάλωσε μέσα στη μουσική
- Άτυχος ο Τζίμας: Πολύ σοβαρός ο τραυματισμός του, χάνει την υπόλοιπη σεζόν (pics)
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιχείρηση της ΔΑΟΕ στην Κρήτη για τις παράνομες επιδοτήσεις – 15 συλλήψεις
- Θάνος Μικρούτσικος: Η εξομόλογηση της συζύγου του για τον χωρισμό τους και την πολιτική



