Από ανανεώσιμες πηγές σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ – Η θέση της Ελλάδας
Οι ανανεώιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούσαν στο 47% της παραγωγής το 2024. Η Ελλάδα στην 15η θέση της ΕΕ.
Το 47,4% της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην ΕΕ προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε σύγκριση με το 2023.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Δανία είχε το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με 88,8%, που προέρχεται κυρίως από την αιολική ενέργεια, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (87,4%, κυρίως αιολική και υδροηλεκτρική) και την Κροατία (73,8%, κυρίως υδροηλεκτρική).
Τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στη Μάλτα (15,1%), στην Τσεχία (17,5%) και στην Κύπρο (24,1%).
Η Ελλάδα βρέθηκε στην 15η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης με 51%.
Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν περισσότερα από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (39,1% και 29,9% αντίστοιχα). Το υπόλοιπο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ηλιακή ενέργεια (22,4%), εύφλεκτα καύσιμα (8,1%) και μόνο περίπου το 0,5% από γεωθερμική ενέργεια.
Πηγή: OT.gr
- Το Ιράν δεν μπορεί να «κερδίσει» τον πόλεμο – Μπορεί όμως να αναγκάσει τις ΗΠΑ να υποχωρήσουν με 4 τακτικές
- Το ζεϊμπέκικο που χόρεψε νεαρός στο Σύνταγμα μετά την παρέλαση έγινε viral
- Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία
- Ο Ντόντσιτς στα… παπούτσια του Τζόρνταν: Ο «Λούκα Μάτζικ» διαλύει όλα τα ρεκόρ στο NBA (vid, pics)
- Βασίλης Καρράς: Παίκτης από reality της Βουλγαρίας τον ενσαρκώνει και αποθεώνεται
- Χάρης Δούκας: «Βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ να φύγει η ΝΔ – Καμία συγκυβέρνηση με τη ΝΔ των υποκλοπών»





