Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για τηλεφωνικές απάτες – Λεία χιλιάδων ευρώ
Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονταν σε τηλεφωνικές απάτες σε διάφορες περιοχές στην Θεσσαλονίκη
Δύο άτομα συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, για την εμπλοκή τους σε τηλεφωνικές απάτες στην Θεσσαλονίκη.
Τα συγκεκριμένα άτομα αποτελούσαν μέλη διεθνικού εγκληματικού δικτύου.
Οι τηλεφωνικές απάτες στην Θεσσαλονίκη
Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί αρχικά από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, καθώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν γυναίκα, με το πρόσχημα ότι συγγενικό της πρόσωπο είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, απαιτώντας 73.000 ευρώ.
Από την περαιτέρω έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, με τη συνδρομή Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης, πιστοποιήθηκε η εμπλοκή τους και σε άλλες υποθέσεις απάτης.
Ειδικότερα, προέκυψε ότι η εγκληματική τους δραστηριότητα, τοποθετείται χρονικά τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2025, περίοδος κατά την οποία εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με έδρα στη Βουλγαρία, με σκοπό να διαπράττουν απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Πώς δρούσαν
Το πρόσχημα που χρησιμοποιούσαν για να πείσουν τα θύματά τους ήταν αυτό του τροχαίου ατυχήματος προσώπων του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος, προβάλλοντας την ανάγκη άμεσης νοσηλείας και έτσι αποκόμιζαν παράνομο οικονομικό όφελος.
Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι λειτουργούσαν ως «εισπράκτορες» της εγκληματικής οργάνωσης. Για να πετύχουν τον σκοπό τους, επισκέπτονταν και διέμεναν σε ξενοδοχεία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου, αφού λάμβαναν σχετικές εντολές από τα ηγετικά μέλη, παραλάμβαναν τα χρήματα, τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν στη Βουλγαρία.
Από την έρευνα πιστοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε 12 περιπτώσεις απάτης (11 τετελεσμένες και μία απόπειρα), που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και χρυσές λίρες, συνολικής αξίας τουλάχιστον 70.290 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η εγκληματική οργάνωση, που απαριθμεί τουλάχιστον 6 μέλη, αρχικά είχε επιδιώξει να αποσπάσει ποσό που υπερβαίνει τις 313.000 ευρώ. Μάλιστα, τέσσερις από τις περιπτώσεις απάτης δεν είχαν καταγγελθεί και προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνας του Τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους για εγκληματική οργάνωση και απάτη, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
- Σομαλιλάνδη: Οποιαδήποτε παρουσία του Ισραήλ θα θεωρηθεί στόχος, προειδοποιούν οι Χούθι
- Ισημερινός: Ενοπλοι σκότωσαν έξι ανθρώπους σε πλαζ, ανάμεσά τους κορίτσι 2 ετών
- Κόσοβο: Νίκη Κούρτι στις βουλευτικές εκλογές – Μεγάλες πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Νεύρα στο Αιγαίο
- Σίγουρος ο Κριστιάνο Ρονάλντο: «Αν δεν έχω τραυματισμούς, θα φτάσω σίγουρα τα 1.000 γκολ»
- Βρετανία: Καμία νέα γεώτρηση στη Βόρεια Θάλασσα – Ιστορική κατάρρευση για τη Βρετανία

