Τελετή ανακήρυξης της Δρ. Έφης Σαπουνά – Σακελλαράκη σε επίτιμη δημότη του Δήμου Κύμης Αλιβερίου
Αναγνώριση από τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου της Δρ. Έφης Σαπουνά – Σακελλαράκη για την προσφορά της στην ανασκαφή του λόφου Βιγλατουρίου Οξυλίθου.
Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου διοργανώνει την επίσημη τελετή ανακήρυξης της διακεκριμένης αρχαιολόγου, Δρ. Έφης Σαπουνά – Σακελλαράκη, σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου, ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς της στην ανασκαφή του λόφου Βιγλατουρίου Οξυλίθου.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Μαρτίου 2025 και ώρα 11.30.
Ειδικότερα, η Δρ. Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη, ανακηρύχθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου (απόφαση υπ.αριθ. 178/2024) Επίτιμη Δημότης του Δήμου, μετά από πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Οξυλίθου.
Η μεγάλη ανακάλυψη της
Η κυρία Σακελλαράκη, εκτός από μια ξεχωριστή μορφή στο χώρο της αρχαιολογίας -αφού εδώ και πολλά χρόνια, μαζί με τον σύζυγό της, διακεκριμένο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη, έχουν φέρει στο φως ένα μεγάλο κομμάτι του αρχαίου πολιτισμού μας- έχει κάνει μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές της στον Δήμο: την Πόλη στο λόφο Βιγλατουρίου στον Οξύλιθο.
Η ανασκαφή της στο λόφο του Βιγλατουρίου ξεκίνησε το 1994 και συνεχίστηκε για δέκα χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνά της, η πόλη πιθανότατα είναι η Κύμη των γεωμετρικών χρόνων. Η Πόλη που ένωσε τις δυνάμεις της με τη Χαλκίδα για να ανοίξουν μαζί – πρώτες αυτές- τα πανιά για τον αποικισμό της Δύσης, φέρνοντας μαζί τους μεταξύ άλλων και τη μεγάλη ανακάλυψη της εποχής, το αλφάβητο.
*Πηγή φωτογραφίας, Δήμος Κύμης-Αλιβερίου-Φωτογραφία: Η Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη κατά την Ανασκαφή της Κύμης (Ίδρυμα Ψύχα)
- Ανοιχτά τα καταστήματα αύριο – Ποιες Κυριακές περιλαμβάνει το εορταστικό ωράριο
- Λένα Δροσάκη: Ο χωρισμός, η μητρότητα, το σοβαρό πρόβλημα υγείας της και η δίκη Φιλιππίδη
- Η ήττα από την Μπαρτσελόνα και η μεγάλη ανάγκη για τον Μόντε Μόρις (vids)
- Γαλλία: Αντιμέτωπη με την οργή των αγροτών η κυβέρνηση – Δακρυγόνα και καταστολή σε κινητοποιήσεις
- Φοινικούντα: «Περιμέναμε ότι θα ήταν ο ανιψιός» – Συμπληρώνεται το παζλ της διπλής δολοφονίας με φόντο την περιουσία
- Παπασταύρου για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Όσοι έβαλαν το χέρι στο μέλι, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες


