Κοροναϊός: Πράσινο φως στην ΕΕ για το προσαρμοσμένο εμβόλιο της Moderna
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει συμφωνία για παραδόσεις του εμβολίου της Moderna στην ΕΕ.
Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την Παρασκευή το νέο εμβόλιο Covid-19 της Moderna, το οποίο πλέον δεν στοχεύει το αρχικό πανδημικό στέλεχος αλλά τις νέες παραλλαγές Όμικρον.
Το εμβόλιο mRNA βάζει στο στόχαστρο το στέλεχος XBB.1.5, γνωστό ως Kraken, θεωρείται όμως αποτελεσματικό και έναντι άλλων στελεχών Όμικρον.
«Είναι ακόμα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της νόσου. Είναι η τρίτη προσαρμογή του εμβολίου για να ανταποκριθεί σε νέες παραλλαγές της Covid-19» ανέφερε η Επιτροπή.
Οι ενήλικες και τα παιδιά 5 ετών και άνω καλούνται να λάβουν μία δόση
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης, ωστόσο η τελική απόφαση για έγκριση ή μη έρχεται από την Κομισιόν.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει συμφωνία για παραδόσεις του εμβολίου της Moderna στην ΕΕ, η οποία βασίζεται στην Pfizer.
Το αντίστοιχο εμβόλιο της Pfizer έλαβε έγκριση από την Επιτροπή στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω καλούνται να λάβουν μία δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την COVID-19.
«Με την Covid-19 και την εποχική γρίπη να κυκλοφορούν αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα, ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μας εργαλείο κατά των δύο ιών» δήλωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη.
«Ενθαρρύνω τους ενδιαφερόμενους, ειδικά εκείνους ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις υγείας, να λάβουν το συντομότερο δυνατό την αναμνηστική τους δόση με τα πιο πρόσφατα ενημερωμένα εμβόλια που στοχεύουν τις παραλλαγές που εξαπλώνονται αυτήν τη στιγμή» είπε.
- Λουτσέσκου: «Στενάχωρο ότι δεν πετύχαμε περισσότερα γκολ»
- Ποιες συντάξεις και επιδόματα καταβάλλονται έως παραμονή Χριστουγέννων
- Μία ήττα που αξίζει… άδεια μιας εβδομάδας
- Αγρότες: «Δεν μας τρομάζουν οι εισαγγελείς» – Συνεχίζουν ανυποχώρητα τα μπλόκα, ανοίγουν τα διόδια
- Τον «έβγαλε απ’ τα ρούχα του» – Ο Μόργκαν Ρότζερς τρέλανε τον Έμερι
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Τουλάχιστον 2.000 τα ύποπτα ΑΦΜ για παράνομες επιδοτήσεις – Έρχονται νέες συλλήψεις μετά τις γιορτές
- Φαράγγι της Σαμαριάς: Φωταγωγήθηκε στην Κρήτη το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης
- Έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος οινοποιός Νίκος Λαζαρίδης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 21.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442