Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σόλο ταξίδια για εσωστρεφείς: Oι καλύτεροι προορισμοί, ιδέες, συμβουλές και tips

Σόλο ταξίδια για εσωστρεφείς: Oι καλύτεροι προορισμοί, ιδέες, συμβουλές και tips

Μερικοί κορυφαίοι προορισμοί για εσωστρεφείς, κάποιες ταξιδιωτικές συμβουλές και στρατηγικές αντιμετώπισης, συμβουλές για το πώς να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, καθώς και άλλες υπέροχες ιδέες για να ταξιδέψετε μόνοι σας ως εσωστρεφείς με εξωστρεφή διάθεση.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να είσαι εσωστρεφής είναι συνώνυμο του να είσαι ντροπαλός. Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένοι εσωστρεφείς είναι ντροπαλοί, τις περισσότερες φορές αυτό σημαίνει απλώς ότι τους αρέσει η δική τους παρέα – περνούν χρόνο μόνοι τους για να χαλαρώσουν και να «επαναφορτιστούν».

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να συνδυάσετε αυτή τη νοοτροπία με κάτι που μπορεί να είναι συγκλονιστικό και χαοτικό, όπως τα ταξίδια; Είμαστε εδώ για να σας δώσουμε μερικές ιδέες.

Ποιοι είναι μερικοί από τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους εσωστρεφείς;

Σλοβενία

Photo: Robert Katzki / Unsplash

Η Λιουμπλιάνα είναι μια από τις μικρότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης: Περιπατητική, συμπαθητική, φιλική και χαλαρή. Ακροβατεί ανάμεσα στη σλαβική και τη μεσογειακή γλώσσα τόσο στη στάση ζωής όσο και σε πιο ανάλαφρα και ευχάριστα πράγματα όπως το φαγητό. Αυτό ισχύει και για την υπόλοιπη χώρα, η οποία, εκτός από τις λίγες μεγαλύτερες πόλεις, κυριαρχείται από βουνά και εθνικά πάρκα.

Η πανέμορφη λίμνη Μπλεντ, το δαιδαλώδες Νόβο Μέστο και το πολύχρωμο Πιράν είναι εύκολα προσβάσιμα με τις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ θα μπορούσατε να περάσετε εβδομάδες κάνοντας κάμπινγκ και πεζοπορία στα βουνά. Έχει ακόμη και ένα μικρό κομμάτι της ακτογραμμής της Αδριατικής για να απολαύσετε.

Ντένβερ, ΗΠΑ

Photo: Jakob Rosen / Unsplash

Σε μια πρόσφατη μελέτη, το Ντένβερ ανακηρύχθηκε η καλύτερη πόλη των ΗΠΑ για τους εσωστρεφείς. Γιατί; Λοιπόν, πολλά υπέροχα μουσεία, καφετέριες, πάρκα και βιβλιοπωλεία, για αρχή. Είναι σχετικά εύκολα περπατήσιμη για τα αμερικανικά δεδομένα, και έχει φανταστικές σκηνές φαγητού και τέχνης.

Είναι επίσης εύκολο να βγεις από την πόλη και να πας στην εξοχή. Τα Βραχώδη Όρη είναι εύκολα προσβάσιμα και τα μονοπάτια πεζοπορίας γύρω από το Red Rocks, ή το Flatirons στη νοτιοδυτική άκρη του Boulder, είναι ωραία ακόμη και για λιγότερο έμπειρους περιπατητές. Το ίδιο το Boulder, ο γείτονας του Ντένβερ, είναι μια μικρή, προοδευτική κολεγιακή πόλη με ευρωπαϊκή αίσθηση και νεανικό πληθυσμό.

Μιανμάρ

Photo: Majkell Projku ?Unsplash

Αν θα θέλατε να επισκεφθείτε τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά δεν αντέχετε στη σκέψη πόλεων όπως η Μπανγκόκ ή αγαπημένων τουριστικών προορισμών όπως το Μπαλί, η Μιανμάρ μπορεί να είναι για εσάς. Μαζεύοντας λιγότερους επισκέπτες από πολλές άλλες χώρες της περιοχής, οι φιλικοί ντόπιοι σας βοηθούν να πάρετε μια καλή γεύση του πολιτισμού χωρίς να χρειαστεί να βγάλετε εκτεθείτε πολύ.

Τα αγγλικά δεν ομιλούνται ευρέως, ιδίως εκτός των πόλεων, αλλά αυτό δεν πειράζει, καθώς οι άνθρωποι είναι γενικά πολύ εξυπηρετικοί και με μερικές χειρονομίες και ένα χαμόγελο θα φτάσετε πολύ μακριά. Πρόκειται για μια όμορφη χώρα με συναρπαστική ιστορία και πολιτισμό που είναι πάντα στο προσκήνιο.

Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία

Photo: Antonio Sessa / Unsplash

Η Πράγα είναι μια πανέμορφη πόλη, γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, και έχει καλή σχέση ποιότητας-τιμής- ωστόσο, αυτό φέρνει μαζί του μεγάλα γκρουπ εκδρομέων, εργένικα πάρτι και άλλα παρόμοια. Οπότε, πώς στο καλό μπορεί να είναι ένα καλό μέρος για τους εσωστρεφείς;

Λοιπόν, μακριά από το κέντρο, η Πράγα είναι πολύ πιο ήρεμη. Υπάρχουν σκιερά πάρκα στις πλαγιές των λόφων με θέα σε όλο το ποτάμι, μικροσκοπικά καφέ και μπαρ που δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου εδώ και εκατοντάδες χρόνια, θέα που αλλάζει μόνο την αυγή ή το σούρουπο, ενώ ακόμη και έξω από τα τουριστικά hotspots, το επίπεδο των αγγλικών είναι καλό. Εξερευνήστε περιοχές όπως Žižkov και Vršovice για να βρείτε το νέο σας αγαπημένο στέκι.

Ελβετία

Photo: Ricardo Gomez Angel / Unsplash

Οι Ελβετοί, που θεωρούνται γενικά εσωστρεφείς από τη φύση τους, ζουν ήρεμα στις καθαρές, τακτοποιημένες πόλεις και στον καθαρό, ζωηρό αέρα των βουνών. Δεν είναι ένα μέρος που πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να ταξιδέψουν για αναψυχή, αλλά αυτός ο συνδυασμός της ζωής στην πόλη και του υπέροχου τοπίου είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός.

Μέρη όπως η Ζυρίχη, η Γενεύη και η Βέρνη συνδυάζουν τον κομψό μοντερνισμό με ποιοτικά μουσεία, καλό φαγητό, φιλικά καφέ και ήρεμα πάρκα- ενώ η πορεία προς τα βουνά χαρίζει μερικές  από τις εντυπωσιακές εικόνες τις παρθένας φύσης και μερικές από τις πιο εντυπωσιακές απόψεις στην Ευρώπη. Με ένα μείγμα γλωσσών και το κράμα πολιτισμών και συμπεριφορών που το συνοδεύει, αν ψάχνετε για το πιο στερεοτυπικό ευρωπαϊκό ταξίδι, η Ελβετία μπορεί να έχει όλα τα χαρακτηριστικά.

Ποια είναι τα θετικά στοιχεία του να ταξιδεύεις μόνος σου;

  • Ταξιδεύοντας μόνοι σας σημαίνει ότι μπορείτε να πάτε με τους δικούς σας ρυθμούς, να κάνετε και να δείτε ό,τι θέλετε ενώ σας δίνει την ευκαιρία να πείτε όχι σε κάποια πράγματα αν αρχίσετε να καταπιέζεστε. Είχατε προγραμματίσει να πάτε σε εκείνο το δημοφιλές μπαρ για το οποίο είχατε διαβάσει, αλλά απλά δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε όλους αυτούς τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή; Δεν πειράζει. Δικό σας είναι το ταξίδι, δική σας η απόφαση.
  • Αυτό μας φέρνει στο επόμενο σημείο: δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ενοχές επειδή κάνετε – ή δεν κάνετε – πράγματα. Όπως και στο παραπάνω παράδειγμα, κανείς δεν σας αναγκάζει να κάνετε κάτι. Είστε στη Βαρκελώνη. Αισθάνεστε υποχρεωμένοι να κάνετε πράγματα που θα έκανε ένας τουρίστας – να πάτε στην παραλία, να περπατήσετε κατά μήκος της La Rambla – αλλά προτιμάτε να καθίσετε σε ένα πάρκο με ένα βιβλίο. Δεν πειράζει, κάντε το.
  • Ομοίως, δεν πειράζει να ξοδέψετε χρήματα για να κάνετε το ταξίδι σας πιο υποφερτό. Δεν μπορείτε να αντέξετε έναν κοιτώνα ξενώνα γεμάτο κόσμο; Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, πληρώστε για ένα ιδιωτικό δωμάτιο ή βρείτε ένα αξιοπρεπές οικονομικό ξενοδοχείο.

Πώς μπορώ να γνωρίσω κόσμο σε ένα σόλο ταξίδι;

  • Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε μια πόλη και να συναντήσετε ταξιδιώτες σαν εσάς είναι να πάτε σε μια δωρεάν περιήγηση με τα πόδια. Οι περισσότερες μεγαλύτερες πόλεις διοργανώνουν πλέον τέτοιες περιηγήσεις και είναι πολύ δημοφιλείς στους σόλο ταξιδιώτες γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Βρίσκεστε όλοι στην ίδια κατάσταση, οπότε έχετε αμέσως κάποια κοινά σημεία, και ο ξεναγός σας θα είναι σε θέση να σας συστήσει κάποια μέρη που δεν είναι τυπικές τουριστικές παγίδες
  • Το να ζητήσετε απλώς οδηγίες ή συστάσεις από αυτόν τον σερβιτόρο/εργάτη του ξενώνα/μπαρμπέρη μπορεί να οδηγήσει σε μερικές ενδιαφέρουσες συζητήσεις και αλληλεπιδράσεις
  • Πράγματι, πιθανότατα θα εκπλαγείτε από το πόσο πρόθυμοι μπορούν να είναι οι ντόπιοι, ειδικά με τους σόλο ταξιδιώτες. Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά, θα ενδιαφερθούν κι εκείνοι, και στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για την πόλη τους – και τον εαυτό τους.

Πώς αντιμετωπίζω το άγχος όταν ταξιδεύω μόνος μου;

  • Ξεκινήστε κάνοντας έναν καλό προγραμματισμό και ένα σοβαρό πλάνο. Ακόμα και αν αυτό είναι απλώς να ξέρετε πού θα μείνετε, το να έχετε μια σταθερή βάση από την οποία θα εργαστείτε είναι το καλύτερο πρώτο βήμα. Σχεδιάστε με βάση αυτό.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε μερικά βασικά πράγματα. Δεν πρόκειται για τεράστια ή ακριβά πράγματα, αλλά θα σας κάνουν να νιώσετε άνετα. Πράγματα όπως ένας εφεδρικός φορτιστής τηλεφώνου ή ένα power bank, ένα ελαφρύ αδιάβροχο, ένα λουκέτο, προϊόντα υγιεινής, ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό, τσιρότα και άλλα τέτοια είναι μικρά και εύκολα στη συσκευασία, που μπορεί να μη χρειαστούν αλλά σίγουρα σας απαλλάσσουν από έξτρα άγχος.
  • Επίσης, τα σόλο ταξίδια δεν είναι για όλους. Αν ζείτε, για παράδειγμα, σε μια μικρή πόλη της Ελλάδς, δοκιμάστε ένα μακρύ Σαββατοκύριακο στην Πράγα, το Λονδίνο ή τη Ρώμη για το πρώτο σας σόλο ταξίδι, αντί, ας πούμε, για ένα μήνα στην Ιαπωνία.

Άλλες κορυφαίες συμβουλές

  • Γράψτε ένα ημερολόγιο για την εμπειρία σας. Είναι ένα ωραίο πράγμα για να αναπολείτε, αλλά και ένας ωραίος τρόπος να περνάτε την ώρα σας όταν είστε μόνοι.
  • Ενταχθείτε στον πολιτισμό. Όπως αναφέρθηκε, τώρα είστε ταξιδιώτης, όχι τουρίστας. Μάθετε μερικές φράσεις στην τοπική γλώσσα, ψωνίστε στις αγορές και μάθετε πού πηγαίνουν οι ντόπιοι.
  • Πηγαίνετε όπου (και όποτε) θέλετε. Έχετε την ελευθερία να σηκωθείτε νωρίς για να παρακολουθήσετε την ανατολή του ήλιου από τα σκαλιά της Μονμάρτης πριν φτάσει το πλήθος. Αν αυτό είναι που θέλετε να κάνετε, κάντε το.
  • Πιέστε τον εαυτό σας, αλλά μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Τα ταξίδια έχουν να κάνουν με νέες εμπειρίες, οπότε προσπαθήστε να κάνετε νέα πράγματα, αλλά αν πραγματικά δεν θέλετε να κάνετε κάτι, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας γι’ αυτό. Δικό σας είναι το ταξίδι.
  • Κάντε ένα διάλειμμα. «Χρειάζομαι διακοπές για να φορτίσω τις μπαταρίες μου» είναι ένα σταθερό κλισέ. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024