Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν στην Ανταρκτική, μια νέα αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων, ενός είδους που απειλείται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, χάρη σε δορυφορικές εικόνες.
Η ομάδα έρευνας εντόπισε αυτή την αποικία των 500 πιγκουίνων χάρη στις σκούρες κηλίδες που αφήνουν τα περιττώματα των ζώων πάνω στον πάγο, οι οποίες ήταν εμφανείς σε δορυφορικές εικόνες, εξήγησε η British Antarctic Survey, ένας βρετανικός οργανισμός έρευνας.
Η νέα αποικία ανεβάζει σε 66 τον αριθμό των ομάδων αυτοκρατορικών πιγκουίνων που έχουν εντοπιστεί στην Ανταρκτική, οι μισές από τις οποίες χάρη σε δορυφορικές εικόνες.
«Συναρπαστική ανακάλυψη, αλλά…»
«Είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη (…) αλλά δεν αποτελεί καλό νέο (…) αυτή η αποικία είναι μικρή και βρίσκεται σε μια περιοχή που επηρεάζεται πολύ από το λιώσιμο των πάγων», εξήγησε ο καθηγητής Πίτερ Φρέτγουελ ο οποίος ήταν επικεφαλής των ερευνών του British Antarctic Survey.
Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι ζουν και αναπαράγονται στην Ανταρκτική και πρόσφατα προστέθηκαν στον κατάλογο με τα απειλούμενα είδη της αμερικανικής αρχής αρμόδιας για την προστασία της πανίδας.
Η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων θέτουν σε κίνδυνο τις περιοχές στις οποίες αναπαράγονται οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, ενώ η οξείδωση των ωκεανών απειλεί κάποια είδη οστρακοειδών από τα οποία τρέφονται.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με τον ρυθμό της κλιματική αλλαγής σχεδόν όλοι οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι θα έχουν εξαφανιστεί ως το τέλος του αιώνα.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας