Μιχάλης Κατρίνης: Η κυκλική οικονομία δεν αποτελεί επιβάρυνση, αλλά πεδίο επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας
Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί πολύ έγκαιρα υπέρ ενός συστήματος κυκλικής οικονομίας, αφού την αντιμετωπίζει «ως μια ευκαιρία ενίσχυσης και αύξησης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, μέσα από ανάλογες επενδύσεις».
«Έχουμε ήδη καθυστερήσει στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας και θα πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση», τόνισε κατά την τοποθέτησή του στον κύκλο συζήτησης του συνεδρίου Economist, με τίτλο «Είναι στο σωστό δρόμο η πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη; – Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κυκλική Οικονομία», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.
Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί πολύ έγκαιρα υπέρ ενός συστήματος κυκλικής οικονομίας, αφού δεν αντιμετωπίζει την κυκλική οικονομία ως επιβάρυνση, αλλά αντίθετα «ως μια ευκαιρία ενίσχυσης και αύξησης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, μέσα από ανάλογες επενδύσεις».
Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Αποθήκευση 1 TWh φυσικού αερίου στην Ιταλία
Ενεργότερη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα «βραδυπορεί» ακόμη, ενώ ήδη θα έπρεπε να βρίσκεται σε φάση υιοθέτησης ενός μοντέλου ανατροφοδοτικής ανάπτυξης, «με το οποίο θα ‘επιστρέψουμε’ στον πλανήτη περισσότερα από όσα του ‘αφαιρούμε’, προχωρώντας στη μείωση του αποτυπώματος της κατανάλωσης πόρων, στην απεξάρτησή μας από πρωτογενείς ύλες, αλλά και στον πολλαπλασιασμό του ποσοστού χρήσης κυκλικών υλικών».
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πως απαιτείται μεγαλύτερη μεταφορά πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και ενεργότερη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε σχέση με το πρώτο, υπενθύμισε πως, με ευθύνη της κυβέρνησης, τα ποσά που θα κατευθυνθούν για την «Πράσινη Μετάβαση» (37% επί του συνόλου) είναι αισθητά χαμηλότερα από τα απαιτούμενα, ιδίως αν συγκριθούν με τα ποσά άλλων, ήδη περιβαλλοντικά προηγμένων χωρών, όπως π.χ. Γερμανία, Αυστρία και Δανία, που διαθέτουν το 42%, και το 59% των πόρων, αντιστοίχως.
Για την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε πως, τα χρόνια της διακυβέρνησης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην τριετία της ΝΔ, πολύ λίγες τομές βλέπουμε ότι έχουν γίνει σε αυτό τον σημαντικό θεσμό».
«Εάν και όταν, μάλιστα, η κυβέρνηση απαντήσει στα φλέγοντα ζητήματα των πόρων, όσο και της στελέχωσης της Αυτοδιοίκησης, αναπόφευκτα, θα πρέπει να μας παραθέσει και το σχέδιό της, για το πώς θα γίνει η μεταφορά στους ΟΤΑ περισσότερων αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων, όπως είναι οι αρμοδιότητες της κυκλικής οικονομίας», κατέληξε χαρακτηριστικά.
- Θεσσαλονίκη: 45χρονος επαίτης γρονθοκόπησε δύο γυναίκες μετά από καυγά
- Greece: Turning Every POS into a Cash Hub
- Ο χριστουγεννιάτικος οδηγός αγοράς για όλους τους τύπους δώρων
- YOUR SANTA IS HERE και το δώρο που σου αξίζει είναι η ελευθερία να κινείσαι όπως θέλεις
- Η Lotte Betts-Dean, οι δυσκολίες στην Ελλάδα και το μέλλον: Ο Δημήτρης Σουκαράς μεγάλωσε μέσα στη μουσική
- Άτυχος ο Τζίμας: Πολύ σοβαρός ο τραυματισμός του, χάνει την υπόλοιπη σεζόν (pics)
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιχείρηση της ΔΑΟΕ στην Κρήτη για τις παράνομες επιδοτήσεις – 15 συλλήψεις
- Θάνος Μικρούτσικος: Η εξομόλογηση της συζύγου του για τον χωρισμό τους και την πολιτική
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442