Ενεργειακή κρίση: Εγγυήσεις ρευστότητας προς τις εταιρείες ενέργειας από Σουηδία και Φινλανδία
Οι εγγυήσεις έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την κατάρρευση εταιρειών ενέργειας, προκαλώντας μια κρίση η οποία θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλους τομείς της οικονομίας
Εγγυήσεις ρευστότητας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζουν να χορηγήσουν η Φινλανδία και η Σουηδία σε ενεργειακές εταιρείες των χωρών τους, καθώς η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει μετά και την πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.
Η Φινλανδία σκοπεύει να προσφέρει 10 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η Σουηδία σχεδιάζει να χορηγήσει 250 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 23,2 δισεκατομμύρια ευρώ) σε εγγυήσεις ρευστότητας.
Διαβάστε επίσης: Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης από το 1945
«Τελευταία άμυνα» απέναντι στην πτώχευση
«Το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι μια τελευταία επιλογή χρηματοδότησης για εταιρείες που διαφορετικά θα απειλούνταν με πτώχευση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν σε συνέντευξη Τύπου.
Οι εγγυήσεις έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την κατάρρευση εταιρειών ενέργειας, προκαλώντας μια κρίση η οποία θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλους τομείς της οικονομίας.
Μέτρα σε επίπεδο ΕΕ
Παράλληλα, η Φινλανδή πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σταθεροποίηση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Κυριακή ότι οι εγγυήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Χωρίς τις κυβερνητικές εγγυήσεις, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να καταλήξουν σε «τεχνική πτώχευση», πρόσθεσε.
- Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει τη χειρότερη βιομηχανική κρίση
- ΟΦΗ: Διατέθηκαν πάνω από 3.600 εισιτήρια σε μία μέρα για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson
- Όραση: Αυτό που πραγματικά βλέπουμε – και δεν βλέπουμε – μας λέει πολλά για την ανθρώπινη συνείδηση
- Trainspotting: 30 χρόνια μετά τη μεγάλη οθόνη, γίνεται μιούζικαλ
- Ο Νίκος Γκάλης για τα γενέθλια του Άρη: «Χρόνια πολλά, η ιστορία σου συνεχίζεται…»
- Αυτά είναι μερικά μέρη στον πλανήτη που απαγορεύεται να πας (για το καλό σου)







