Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πράσινο φως» από τον FDA για τις δόσεις ενίσχυσης για τα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson

«Πράσινο φως» από τον FDA για τις δόσεις ενίσχυσης για τα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson

Όσοι έλαβαν μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson είναι υποψήφιοι για δεύτερη δόση οποιουδήποτε εμβολίου αν είναι άνω των 18 και δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό του

O FDA έδωσε μόλις χτες, το πράσινο φως στις δόσεις ενίσχυσης για τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Johnson & Johnson, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε άλλο εγκεκριμένο εμβόλιο στις ΗΠΑ (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson). 

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική ανακοίνωση. Πιο συγκεκριμένα όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Moderna  μπορούν να λάβουν τρίτη δόση με οποιοδήποτε εμβόλιο, αν πληρούν κάποιο από τα παρακάτω κριτήρια: 

  • Αν είναι άνω των 65 ετών
  • Αν είναι 18 έως 64 ετών αλλά είναι σε κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 λόγω κάποιου υποκείμενου προβλήματος υγείας
  • Αν είναι 18 έως 64 αλλά είναι σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό (σωφρονιστικά καταστήματα, μονάδες φροντίδας ηλικίας ηλικιωμένων, εργασία στον τομέα της υγείας)

Αυτές είναι οι ίδιες ομάδες για τις οποίες δόθηκε έγκριση για το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer το Σεπτέμβρη. Η δόση ενίσχυσης του εμβολίου της εταιρείας Moderna είναι η μισή δόση από την αρχική, τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.  Κάποιος που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της εταιρείας Moderna μπορεί να λάβει μία δόση ενίσχυσης ακόμα και με Pfizer ή Johnson αν ανήκουν σε κάποια κατηγορία από αυτές.

 Όσοι έλαβαν μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson είναι υποψήφιοι για δεύτερη δόση οποιουδήποτε εμβολίου αν είναι άνω των 18 και δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Το γεγονός αυτό αντανακλά τη μειωμένη προστασία που παρέχει η αρχική μία δόση, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβολιαστικά σχήματα. Δεν προτείνεται κάποιος συνδυασμός εμβολίων έναντι κάποιου άλλου.

Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson και  έλαβαν δόση ενίσχυσης με το ίδιο εμβόλιο είχαν πολύ μικρότερη αντισωματική απάντηση σε σχέση με όσους έλαβαν κάποιο mRNA εμβόλιο. Ο λόγος της έγκρισης για οποιονδήποτε διαφορετικό συνδυασμό σχετίζεται με το προφίλ των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν περιγραφεί για κάθε εμβόλιο. Για παράδειγμα ο FDA έχει ανακοινώσει αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση σε γυναίκες 18 έως 49 ετών. Για το εμβόλιο της εταιρείας Moderna έχει περιγραφεί η σπάνια επιπλοκή της μυοκαρδίτιδας για άνδρες κάτω των 40 ετών και ιδίως στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν περιγραφεί και το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer.

Στις ΗΠΑ σχεδόν 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μία δόση ενίσχυσης λόγω ανοσοκαταστολής. 

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024