Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech και στους εφήβους

Κοροναϊός – Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech και στους εφήβους

Διαπιστώθηκε ότι στους πλήρως εμβολιασμένους εφήβους, επτά έως 21 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, ο κίνδυνος νόσου Covid-19 με συμπτώματα ήταν μειωμένος κατά 93% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους συνομηλίκους τους, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης (ασχέτως συμπτωμάτων) ήταν μειωμένος κατά 90%.

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στους εφήβους, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινο-αμερικανική μελέτη, την μεγαλύτερη έως τώρα στον κόσμο με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου Covid-19 σε μια ολόκληρη χώρα και η πρώτη που αφορά την πρόσφατη περίοδο κατά την οποία η παραλλαγή Δέλτα είναι κυρίαρχη.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Clalit και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 94.354 εμβολιασμένους εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2021, μια περίοδο που συμπίπτει με το τέταρτο κύμα λοιμώξεων, όταν η παραλλαγή Δέλτα είχε κυριαρχήσει στο Ισραήλ. Οι ερευνητές συνέκριναν με ισάριθμο αριθμό μη εμβολιασμένων εφήβων.

Διαπιστώθηκε ότι στους πλήρως εμβολιασμένους εφήβους, επτά έως 21 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, ο κίνδυνος νόσου Covid-19 με συμπτώματα ήταν μειωμένος κατά 93% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους συνομηλίκους τους, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης (ασχέτως συμπτωμάτων) ήταν μειωμένος κατά 90%.

Αλλά και 14 έως 20 μέρες μετά την πρώτη δόση, ο κίνδυνος συμπτωματικής Covid-19 ήταν κατά 57% μικρότερος στους εμβολιασμένους, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης ήταν μειωμένος κατά 59% σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους εφήβους. Δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για να εκτιμηθεί η μείωση του κινδύνου στους εμβολιασμένους όσον αφορά τη βαριά νόσο, τη νοσηλεία και το θάνατο, καθώς όλες αυτά είναι σπάνια μεταξύ των εφήβων.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πειστικά ότι μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, αυτό το εμβόλιο είναι άκρως αποτελεσματικό στους εφήβους έναντι της συμπτωματικής Covid-19 και έναντι κάθε λοίμωξης», δήλωσε ο καθηγητής Ραν Μπάλιτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Clalit και τόνισε ότι τα ευρήματα «συνιστούν ισχυρό επιχείρημα υπέρ της επιλογής του εμβολιασμού των εφήβων, ιδίως στις χώρες όπου ο ιός σήμερα είναι ευρέως εξαπλωμένος».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024