Έλλειψη CO2 απειλεί πυρηνικούς αντιδραστήρες και την αγορά τροφίμων στην Ευρώπη
Το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιείται για την ψύξη ορισμένων αντιδραστήρων καθώς και για την αναισθητοποίηση των εκτρεφόμενων ζώων πριν από τη σφαγή. Χρησιμοποιείται επίσης σε ανθρακούχα ποτά και σε συσκευασίες τροφίμων ως αδρανές αέριο.
Η έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα που απειλεί τη βιομηχανία τροφίμων και ορισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Βρετανία θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, προειδοποιεί ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές.
Το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιείται για την ψύξη ορισμένων αντιδραστήρων καθώς και για την αναισθητοποίηση των εκτρεφόμενων ζώων πριν από τη σφαγή. Χρησιμοποιείται επίσης σε ανθρακούχα ποτά και σε συσκευασίες τροφίμων ως αδρανές αέριο.
Το CO2 που χρησιμοποιείται σε αυτές τις εφαρμογές παράγεται ως παραπροϊόν της βιομηχανίας λιπασμάτων, η οποία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο.
Η απότομη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο δύο εργοστασίων λιπασμάτων που κάλυπταν το 60% της ζήτησης σε διοξείδιο του άνθρακα στη Βρετανία. Η λειτουργία τους δεν ήταν πλέον κερδοφόρα, ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία CF Industries, με έδρα στις ΗΠΑ.
Για να αποτρέψει τις επαπειλούμενες ελλείψεις βασικών τροφίμων όπως τα πουλερικά και το χοιρινό, η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε την Τρίτη να χρηματοδοτήσει την επαναλειτουργία ενός από τα δύο εργοστάσια.
Παράλληλα η κυβέρνηση προειδοποίησε τις εταιρείες τροφίμων ότι η τιμή του CO2 θα πενταπλασιαστεί στις 1.000 λίρες (1.160 ευρώ) ανά τόνο.
«Η αγορά πρέπει να προσαρμοστεί. Η βιομηχανία τροφίμων γνωρίζει ότι θα υπάρξει απότομη αύξηση στο κόστος του διοξειδίου του άνθρακα» δήλωσε στο Sky News ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να διαψεύσει τις προειδοποιήσεις για ελλείψεις τροφίμων στη διάρκεια των γιορτών, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι ίσως αναγκαστεί να κλείσει έξι προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα για ψύξη.
Ωστόσο η Nippon Gases, ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς CO2 στην Ευρώπη, προειδοποιεί τώρα ότι «ελλείψεις θα αντιμετωπίσουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιαπωνική Nippon Gases εκτιμά ότι τα αποθέματά της στην Ευρώπη έχουν μειωθεί στο μισό.
Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει χώρες της Σκανδιναβίας και της Βόρειας Ευρώπης, διευκρίνισε ότι θα δώσει προτεραιότητα στους πυρηνικούς σταθμούς, την παραγωγή κρέατος και τις ιατρικές εφαρμογές.
- Μεγάλη φωτιά σε σπίτι στη Χαλκίδα – Στο νοσοκομείο δύο άτομα – Διασωληνώθηκε το ένα
- Αναζητούν τι οδήγησε την 16χρονη Λόρα στη φυγή – Προς κάθε κατεύθυνση οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
- Είκοσι έξι λόγχες της Ελληνιστικής εποχής είχε στο σπίτι 44χρονος στην Πτολεμαΐδα
- Σύσσωμη η ισπανική βασιλική οικογένεια αποχαιρέτησε στη Μαδρίτη την πριγκίπισσα Ειρήνη
- Καρδίτσα – ΑΕΚ 71-79: Με «30άρα» του Μπάρτλεϊ η «Ένωση» (vid)
- Eurovision 2026: Aκούστε τα 14 υποψήφια τραγούδια του πρώτου ελληνικού ημιτελικού




