Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλινικοί γιατροί που φροντίζουν άρρωστους – Γιατί αυτοί είναι οι πιο ισχυροί αγγελιοφόροι του εμβολιασμού

Κλινικοί γιατροί που φροντίζουν άρρωστους – Γιατί αυτοί είναι οι πιο ισχυροί αγγελιοφόροι του εμβολιασμού

Νέα έρευνα.

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της covid-19, σε συνεργασία με αρμόδιους τοπικούς φορείς, αναμένεται να αναλάβει το ΕΚΠΑ, με «πρωταγωνιστές» γιατρούς και νοσηλευτές σε τοπικό επίπεδο που θα «μαρτυρούν» τους κινδύνους της άρνησης του εμβολιασμού.

Οι εκστρατείες για την ενίσχυση των εμβολιασμών θα πρέπει να αναδείξουν τις φωνές των γιατρών σε τοπικό επίπεδο για να «καμφθούν» οι αντιστάσεις.

Σε μία πρόσφατη ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook, η παθολόγος Brytney Cobia, στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, περιέγραψε τη δυσκολία κατά την ενημέρωση των ασθενών με COVID που πρόκειται να διασωληνωθούν, καθώς οι περισσότεροι μετάνιωναν που δεν είχαν ήδη εμβολιασθεί.’

Αν θέλετε να τιμήσετε τη μνήμη του, εμβολιαστείτε

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, είναι ακόμα πιο δύσκολες οι στιγμές με τους συγγενείς όσων εξ αυτών έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό.

«Τους αγκαλιάζω και τους λέω ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουν τη μνήμη του αγαπημένου τους είναι να εμβολιαστούν και να ενθαρρύνουν όλους όσους γνωρίζουν να κάνουν το ίδιο», έγραψε η Cobia. «Νόμιζαν», συνέχισε μιλώντας με τους οικείους όσων έχασαν τη μάχη, «ότι ήταν μία φάρσα. Νόμιζαν ότι ήταν πολιτικό ζήτημα, νόμιζαν ότι ήταν «μόνο μία γρίπη». Αλλά έκαναν λάθος. Και εύχονται να μπορούσαν να επιστρέψουν οι δικοί τους. Αλλά δεν μπορούν».

Μαρτυρίες όπως της παθολόγου Cobia θα μπορούσαν να είναι το «κλειδί» για να πεισθούν οι μη εμβολιασμένοι να ενταχθούν στα δύο τρίτα των Αμερικανών που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, όπως σημειώνει ένας ειδικός του Χάρβαρντ σε σχετικό δημοσίευμα της Harvard Gazette. Ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κουτσομπόλης και ο καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα βασικά στοιχεία από αύτην τη δημοσίευση.

Οι πιο ισχυροί αγγελιοφόροι είναι οι κλινικοί γιατροί

Μία ενημερωτική καμπάνια που διαθέτει ισχυρές τοπικές φωνές, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους τους κινδύνους από τη νόσο COVID, είναι πολύ πιο αποδοτική από επιδοτήσεις και επιβραβεύσεις για εμβολιασμένους, όπως τονίζει ο Robert Blendon, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής της Υγείας, στην «T.H.Chan» Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, στο πλαίσιο ενός σχετικού φόρουμ. «Οι πιο ισχυροί αγγελιοφόροι είναι οι κλινικοί γιατροί που φροντίζουν καθημερινά άρρωστους ανθρώπους, οι οποίοι μας μαρτυρούν ειλικρινά ότι αν είχαν κάνει εμβόλιο δεν βρίσκονταν διασωληνωμένοι», επισημαίνει ο καθηγητής Blendon.

Οι περιπτώσεις COVID αυξήθηκαν στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, με την άνοδο κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και την επιβράδυνση των εμβολιασμών να προκαλούν ανησυχία, η οποία εκφράστηκε και από τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Dr Anthony Fauci, καθώς και άλλους ειδικούς των ΗΠΑ. Μόνο το 58% των Αμερικανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εκκλήσεις για εμβολιασμό, καθώς και οι αποφάσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε ειδικές κατηγορίες, έχουν αυξηθεί, αλλά προκαλώντας, παράλληλα, έντονους πολιτικούς διχασμούς, οι Δημοκρατικοί τείνουν να ευνοούν τη λήψη μέτρων ενώ οι Ρεπουμπλικανοί τείνουν να αντιτίθενται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Τα μηνύματα επικοινωνίας για θέματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να στοχεύουν στις ρίζες της «αντίστασης» στα εμβόλια, όπως δήλωσε ο καθηγητής Blendon. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι μη εμβολιασμένοι Αμερικανοί μοιράζονται μία βαθιά δυσπιστία για τη δημόσια υγεία ως σύστημα και ότι δεν ανησυχούν για την ασθένεια. Τα μηνύματα από εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας ή ένας καταιγισμός γενικών στατιστικών και πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των περιπτώσεων ή των θανάτων δεν πρόκειται να πείσουν τους μη εμβολιασμένους, σύμφωνα με τον καθηγητή Blendon.

Ο γιατρός της διπλανής πόρτας

«Αυτό που θα μπορούσε να «μετακινήσει τη βελόνα», σε συνδυασμό με τα σχετικά μέτρα δημόσιας υγείας, είναι μία καμπάνια ενημέρωσης, στην οποία οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε τοπικό επίπεδο θα «μαρτυρούν» τους κινδύνους της άρνησης του εμβολιασμού», αναφέρει το ΕΚΠΑ.

Πρέπει, πραγματικά, να είναι ο γιατρός της «διπλανής πόρτας», προσθέτει, αυτόν που γνωρίζουν και εμπιστεύονται όλοι σε τοπικό επίπεδο. «Αυτός που μπορεί να σε δει κατά πρόσωπο και να σου πει προσωπικά ότι δεν είναι θέμα πολιτικών και δομών υγείας, δεν είναι θέμα κυβερνητικό ή πολιτικό. Είναι απλά δικό σου θέμα: Είναι η υγεία σου «στα χέρια σου» και πρέπει να ακούσεις αυτούς που πραγματικά ξέρεις και εμπιστεύεσαι, ήδη, καθημερινά για την υγεία σου», καταλήγει το ΕΚΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024