Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ανεπαρκή τη νομοθεσία για την προστασία του κλίματος
Η νομοθεσία για την προστασία του κλίματος είναι ανεπαρκής και παραβιάζει θεμελιώδεις ελευθερίες, έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» τη νομοθεσία για την προστασία του κλίματος, ενώ εκτιμά ότι η επιβάρυνση των επόμενων γενεών με τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών τους.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή ακτιβιστών για θέματα περιβάλλοντος, η νομοθεσία για την Κλιματική Αλλαγή δεν περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το πώς θα περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μετά το 2030, οπότε και ολοκληρώνονται οι ισχύοντες στόχοι της κυβέρνησης, η οποία καλείται τώρα να αναθεωρήσει τη νομοθεσία έως το τέλος του επόμενου έτους.
Η Γερμανία, αν και έχει αποφασίσει τη μείωση των καυσαερίων κατά 55% έως το 2030, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταθέτει το μεγαλύτερο βάρος της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα μεταγενέστερα, παραβιάζοντας, όπως έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο, θεμελιώδεις ελευθερίες των νεότερων πολιτών.
«Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, η μείωση που απαιτείται να γίνει μετά το 2030 θα πρέπει να επιτευχθεί με επείγουσες διαδικασίες και πολύ σύντομα. Αν η Γερμανία έχει εξαντλήσει μέχρι τότε το επιτρεπόμενο όριό της, οι μελλοντικές γενιές θα έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρή απώλεια ελευθεριών», αναφέρει το Δικαστήριο στην απόφασή του, εξηγώντας ότι «σχεδόν όλες οι ελευθερίες μπορούν δυνητικά να επηρεαστούν από μια μελλοντική υποχρέωση μείωσης της εκπομπής καυσαερίων, καθώς σχεδόν όλες οι πλευρές της ζωής των ανθρώπων συνδέονται με την εκπομπή καυσαερίων».
- «Νόμιμος στόχος η Ουκρανία», λέει Ιρανός αξιωματούχος – «Έχει εμπλακεί στον πόλεμο»
- Ιστορική στιγμή: Στο Μεσολόγγι ο πίνακας του Ντελακρουά για τα 200 χρόνια από την Έξοδο
- Συγκλονιστική εξέλιξη στο πρωτάθλημα της Πολωνίας – Ο τελευταίος της βαθμολογίας έχει ελπίδες για τον τίτλο
- Η Αλεξανδρούπολη ο επόμενος σταθμός της «Ιθάκης» του Αλέξη Τσίπρα
- Τζιρόνα – Μπιλμπάο 3-0: Μεγάλη νίκη για τους Καταλανούς με κορυφαίο τον Ουναΐ
- Αλεπού ανέβηκε στο πλοίο και ταξίδεψε από την Αγγλία στη Νέα Υόρκη
- «Έζησα τον απόλυτο εφιάλτη» – Η συγκλονιστική μαρτυρία 27χρονης για τη σχέση που σημάδεψε τη ζωή της
- Αντίο σε έναν Motorhead: Πέθανε ο πιστός σύντροφος του Λέμι, Φιλ Κάμπελ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442