Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο κοροναϊού : Ανοσία μετά από τρεις βδομάδες - Τα εμβόλια καλύπτουν από τη βρετανική μετάλλαξη

Εμβόλιο κοροναϊού : Ανοσία μετά από τρεις βδομάδες – Τα εμβόλια καλύπτουν από τη βρετανική μετάλλαξη

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας, Βαγγέλη Μανωλόπουλο, μόλις περάσουν τρεις εβδομάδες από τη πρώτη δόση των εμβολίων, ο οργανισμός αναπτύσσει ανοσία διασφαλίζοντας, ότι ακόμη κι αν κάποιος νοσήσει, δεν θα φέρει βαριά συμπτώματα, ούτε θα κινδυνέψει να νοσηλευτεί.

Στο νέο lockdown, τις μεταλλάξεις του κοροναϊού και τα εμβόλια για την αντιμετώπισή του αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πολιτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μαζί με τον καθηγητή Φαρμακολογίας, Βαγγέλη Μανωλόπουλο.

Από πλευράς του ο κ. Μανωλόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε πως μόλις περάσουν τρεις εβδομάδες από τη πρώτη δόση των εμβολίων, ο οργανισμός αναπτύσσει ανοσία διασφαλίζοντας, ότι ακόμη κι αν κάποιος νοσήσει, δεν θα φέρει βαριά συμπτώματα, ούτε θα κινδυνέψει να νοσηλευτεί. «Όσοι κάνουν το εμβόλιο σήμερα, σε τρεις εβδομάδες έχουν διασφαλίσει ότι δεν θα νοσηλευθούν σε ΜΕΘ ή θα πεθάνουν», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο ανέφερε πως η δεύτερη δόση είναι όντως δυνατόν να πραγματοποιηθεί μετά από 6 έως 12 εβδομάδες, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τον εμβολιασμό περισσότερων ατόμων.

«Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα προστατεύονται όσοι έχουν κάνει τη πρώτη δόση. Ωστόσο όταν γίνεται και η δεύτερη δόση του εμβολίου, η προστασία είναι ισχυρότερη και με μεγαλύτερη διάρκεια», προσθέτει ο ειδικός.

Τι οδήγησε στο νέο lockdown

Για τη προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας αναφέρθηκε η κα Ψαλτοπούλου, η οποία διευκρίνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων, το επιβαρυμένο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής και η πίεση που άρχισε να δέχεται το ΕΣΥ ήταν οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στο νέο lockdown.

Όσον αφορά τη σταδιακή άρση των μέτρων, σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου θα εξεταστεί κάτι τέτοιο.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις της Βρετανίας και της Νοτίου Αφρικής, σχολιάζοντας πως τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή μας καλύπτουν σε σχέση με την πρώτη, ωστόσο υπάρχουν μερικά ερωτηματικά σε σχέση με τη νοτιαφρικανική.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024