Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O κορονοϊός είναι πλέον πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ

O κορονοϊός είναι πλέον πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ

Κάθε μέρα που περνά η Covid-19 σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες η πνευμονία Covid-19 σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ από ό,τι οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος και έχει αναδειχθεί έτσι σε πρώτη αιτία θανάτου, όπως συνέβη και την περασμένη άνοιξη.

Το διάστημα από 1 Νοεμβρίου μέχρι 13 Δεκεμβρίου, o μέσος όρος των απωλειών της πανδημίας έφτασε τους 2.430 θανάτους την ημέρα, αναφέρουν ερευνητές του Χάρβαρντ στo Journal of the American Medical Association. Αυτό σημαίνει ότι ο κοροναϊός ξεπέρασε την καρδιοπάθεια, η οποία ήταν κανονικά πρώτη αιτία θανάτου με 1.700 θανάτους την ημέρα κατά μέσο όρο.

«Το γεγονός ότι αυτή η ασθένεια ήταν άγνωστη πριν από έναν χρόνο, και τώρα κατατάσσεται ως η πρώτη αιτία θανάτου στα τέλη της χρονιάς, είναι απλά σοκαριστικό» σχολίασε στο Business Insider o Χάουαρντ Κοχ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Φορτηγά ψυγεία περιμένουν για νεκρούς της πανδημίας με το Άγαλμα της Ελευθερίας στο φόντο (Reuters)

Ο Κοχ δεν συμμετείχε στη μελέτη, συνυπογράφει όμως συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού, στο οποίο επισημαίνει ότι, λόγω περιορισμών στη συγκέντρωση δεδομένων, αλλά και στις έμμεσες επιπτώσεις της Covid-19 η ανάλυση πιθανότατα υποεκτιμά τους θανάτους από κοροναϊό κατά τουλάχιστον 20%.

Αν εξετάσει κανείς όλο το 2020, η Covid-19 πιθανότατα δεν ήταν η πρώτη αιτία θανάτου, αν και πλησίασε ανησυχητικά. Οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη εξέτασαν τους θανάτους από κοροναϊό το διάστημα Μάρτιος – Οκτώβριος και τους συνέκριναν με τις κυριότερες αιτίες θανάτου την αντίστοιχη περίοδο του 2018, τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα.

Μόνο οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος σκότωσαν περισσότερους Αμερικανούς αυτή την περίοδο. Για τα άτομα άνω των 85, ο κοροναϊός ήταν δεύτερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες.

Ο ημερήσιος ρυθμός θνησιμότητας της Covid-19 αντιστοιχεί σε νέα επίθεση όπως η 11η Σεπτεμβρίου κάθε μιάμιση μέρα, αν και την τελευταία εβδομάδα έχει αυξηθεί σε μια νέα επίθεση κάθε 1,2 ημέρες.

«Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, θάνατοι που σχετίζονται με την Covid-19 θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί» εκτιμά ο Κοχ και οι συνεργάτες του. «Οι κρίσιμης σημασίας στρατηγικές υγείας θα πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα της κοινωνίας στο παρόν και το μέλλον» προειδοποιεί η ομάδα.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024