Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο : Τι συζήτησαν Μητσοτάκης, Μπορέλ και Λάιεν

Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο : Τι συζήτησαν Μητσοτάκης, Μπορέλ και Λάιεν

Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελεί καλή βάση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος του οποίου δυσανάλογο βάρος σηκώνουν σήμερα τα κράτη πρώτης υποδοχής. Κοινή ήταν η διαπίστωση πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης.

Διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την έναρξη των εργασιών της Ειδικής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός των θεμάτων της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Πρόταση που αποτελεί καλή βάση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος του οποίου δυσανάλογο βάρος σηκώνουν σήμερα τα κράτη πρώτης υποδοχής. Κοινή ήταν η διαπίστωση πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης.

Επίσης, εξετάστηκε η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα δομή αιτούντων άσυλο στη Λέσβο.

Για «μια πολύ καλή συζήτηση» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το προσφυγικό και το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αλλά και συνολικά για την ατζέντα της Συνόδου έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπολείπεται των προσδοκιών

Από το βήμα της βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν υπολείπονται των ελληνικών προσδοκιών.

«Οι προτάσεις υπολείπονται των προσδοκιών μας: οι διαδικασίες που καλούμαστε να διεκπεραιώνουμε, ως κ-μ πρώτης εισόδου μας βάζουν ιδιαίτερο βάρος, ενώ η αλληλεγγύη προβλέπεται ως επιλογή των κ-μ. Τις επιφυλάξεις μας συμμερίζονται και οι λοιποί νότιοι Εταίροι μας» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε έντονη προσπάθεια να συγκεράσει διιστάμενες απόψεις. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια. Όμως, τονίσαμε εξ αρχής ότι ξεκινάμε μια σκληρή διαπραγμάτευση προώθησης των θέσεων & προτεραιοτήτων μας & προάσπισης των συμφερόντων μας, επεσήμανε ακόμη.

Στην διαπραγμάτευση θα έχουμε ενεργό ρόλο, εποικοδομητικό πνεύμα, καλή προετοιμασία και μεγάλη αποφασιστικότητα και καθαρές θέσεις. Καταθέσαμε ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο σειρά εθνικών και κοινών προτάσεων και πρωτοβουλιών μαζί με τα 4 κ-μ «πρώτης γραμμής», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024