Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι SHoP Architects παρουσιάζουν το Κέντρο Καινοτομίας μέσα στην έρημο Καλαχάρι

Οι SHoP Architects παρουσιάζουν το Κέντρο Καινοτομίας μέσα στην έρημο Καλαχάρι

Η εντυπωσιακή και επιβλητική αρχιτεκτονική του, εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει την εγκατάσταση

Το αμερικάνικο στούντιο SHoP Architects και το τοπικό στούντιο Nutall Smith έχουν κυκλοφορήσει ένα σύνολο φωτογραφιών που δείχνουν το Kέντρο Kαινοτομίας και το ερευνητικό εργαστήριο HIV σχεδόν ολοκληρωμένο, στο Γκαμπορόνε της Μποτσουάνα.

Αρχιτεκτονική

Χτισμένο στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Μποτσουάνα κοντά στην έρημο Καλαχάρι, μπλοκ κτιρίων θα στεγάζει γραφεία και εργαστήρια για διάφορα κυβερνητικά τμήματα, καθώς και χώρο για διεθνείς και τοπικές εταιρείες τεχνολογίας.

Οι Αρχιτέκτονες  του SHoP και και του Nutall Smith χώρισαν το κτίριο σε τρία μεγάλα τετράγωνα και συνδέοντας τα με βραχίονες, δημιουργούν μια σειρά από χώρους στην αυλή.

Το κεντρικό, ψηλότερο μπλοκ, το οποίο φτάνει τους τέσσερις ορόφους, θα περιλαμβάνει την πλειονότητα των κοινών ανέσεων του κόμβου καινοτομίας, όπως μια αίθουσα συνεδριάσεων 250 θέσεων και μπαρ.

Συνδεδεμένο με το κεντρικό μπλοκ με δύο βραχίονες, το διώροφο βόρειο μπλοκ θα περιέχει κυρίως εργαστηριακό χώρο για την κυβέρνηση και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Ο κύριος κάτοχος θα είναι το Υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο θα δημιουργήσει ένα ερευνητικό εργαστήριο HIV 4.650 τετραγωνικών μέτρων σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ Baylor, Harvard και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Σχέδιο

Το διώροφο νότιο συγκρότημα θα περιλαμβάνει γραφεία μαζί με σχολή επιχειρήσεων.

Οι αρχιτέκτονες του SHoP και του Nutall Smith σχεδίασαν το Κέντρο Καινοτομίας της Μποτσουάνα για να λειτουργούν στη έρημο, παρά την έντονη ζέστη.

Η οροφή του θα έχει μεγάλες προεξοχές για να δέχεται σκιά το κτίριο και αυτές οι προεξοχές  θα επαναλαμβάνονται στη πρόσοψη για να μεγιστοποιήσουν τη σκίαση στα χαμηλότερα επίπεδα του κτιρίου.

Η οροφή θα περιέχει έναν συνδυασμό πρασίνου, και τα φυτά θα είναι από την ίδια περιοχή και ανθεκτικά στην ξηρασία, οπότε δε θα χρειάζονται πότισμα, φωτοβολταϊκά πάνελ και συστήματα συλλογής βρόχινου νερού.

Σύμφωνα με το στούντιο, αυτά τα συστήματα θα αντισταθμίσουν περίπου στο ήμισυ του λειτουργικού κόστους ενέργειας του κτηρίου.

Ο συνολικός σχεδιασμός του κτιρίου ήταν επίσης ένα «νεύμα» προς τους αμμόλοφους της Μποτσουάνα.

«Η πολιτιστική σημασία του αμμόλοφου και του δέλτα για την Μποτσουάνα αγκαλιάστηκε από τον σχεδιασμό του κτιρίου», δήλωσε το Κέντρο Καινοτομίας της Μποτσουάνα.

View this post on Instagram

SHoP ARCHITECTS REVEAL BOTSWANA INNOVATION HUB NEARING COMPLETION IN GABORONE US studio SHoP Architects and local studio Nutall Smith have released a set of photos showing their innovation hub and HIV research laboratory almost complete in Gaborone, Botswana. Being built on the outskirts of the Botswanan capital city near the Kalahari Desert, the three-fingered block will house offices and laboratories for several government departments as well as space for international and local technology companies. SHoP Architects and Nutall Smith divided the building into three long blocks that are connected by connecting arms that create a series of courtyard spaces. The central, tallest block, which reaches four stories and is stepped down to two, will contain the majority of the innovation hub's shared amenities, including a 250-seat auditorium and bar. Connected to the central block by two curving arms, the two-storey northern block will primarily contain laboratory space for the government and start-up businesses. The overall design of the building was also a nod towards the sand dunes of Botswana. "The cultural significance of the dune and delta to Botswana have been embraced in the design of the building," said the Botswana Innovation Hub. "These have been the conceptual driver since the inception of the project. The embodied characteristics of these landscape features have remained visible and prominent in the form of the project, most notably with the building massing, the facade expression and the landscape planning." The innovation centre is the first stage of the development of a 57-hectare business park near the Sir Seretse Khama International Airport that will include offices, industrial units and hotels. Credit : Shop Architects

A post shared by Ora Loapi (@oraloapi_) on

«Αυτοί ήταν ο εννοιολογικός οδηγός από την έναρξη του έργου. Τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά του τοπίου παρέμειναν ορατά και εμφανή στη μορφή του έργου, κυρίως με την κατασκευή του κτιρίου, την τον τρόπο κατασκευής της πρόσοψης και τον σχεδιασμό του τοπίου».

Το Κέντρο Καινοτομίας είναι το πρώτο στάδιο ανάπτυξης ενός επιχειρηματικού πάρκου 57 στρεμμάτων κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Sir Seretse Khama που θα περιλαμβάνει γραφεία, βιομηχανικές μονάδες και ξενοδοχεία.

Το SHoP Architects με έδρα τη Νέα Υόρκη ιδρύθηκε το 1996. Το στούντιο αποκάλυψε πρόσφατα το σχέδιό του για τον ψηλότερο υβριδικό πύργο ξυλείας στον κόσμο στο Σίδνεϊ και ακανόνιστα κτίρια για την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μπανγκόκ.

Άλλα έργα τους

View this post on Instagram

Botswana Innovation Hub #construction #shoparchitects

A post shared by SHoP (@shoparchitects) on

View this post on Instagram

dunescape detail #archmodelmonday #shoparchitects @momaps1

A post shared by SHoP (@shoparchitects) on

Πηγή: dezeen.com

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024