Η Caiano Morgado Arquitectos, που εδρεύει στο Πόρτο, παρουσίασε το σχέδιό της για το μπλοκ κατοικιών General Torres 416 από πηλό-σκυρόδεμα στη Vila Nova de Gaia της Πορτογαλίας.

Το στούντιο αρχιτεκτονικής σχεδίασε το κόκκινο περίβλημα για να ενσωματώσει τα χρώματα των στεγών των γύρω κτιρίων και να συνδέεται εικονικά με τα κελάρια με το κρασί της περιοχής.

Χρωματικός συνδυασμός

«Η προσέγγισή μας επικεντρώθηκε στην εξισορρόπηση των οπτικών αναφορών από τη γύρω περιοχή, επαναπροσδιορίζοντας αυτές τις αναφορές μέσω ενός σύγχρονου φακού και διασφαλίζοντας ότι επιτύχαμε τη σωστή κλίμακα και αναλογία σε σχέση με τα γύρω κτίρια», εξήγησε ο António Morgado, συνιδρυτής της .

Το διακριτικό μονότονο χρώμα του μπλοκ επιλέχθηκε από την επιθυμία δημιουργίας ομοιομορφίας στους τοίχους και τις στέγες του μπλοκ καθώς και την ανάγκη συμμόρφωσης με τους τοπικούς κανονισμούς σχεδιασμού.

«Επιλέξαμε αυτό το χρώμα επειδή οι τοπικοί κανονισμοί ορίζουν ότι όλα τα κτίρια πρέπει να έχουν πήλινη οροφή ή παρόμοια», δήλωσε ο Morgado στο Dezeen.

«Το ίδιο το σχήμα του εδάφους, το οποίο είναι κάπως απότομο, σημαίνει ότι αυτές οι πήλινες στέγες κυριαρχούν πολύ στο τοπίο», συνέχισε.

«Δεδομένου ότι η οροφή θα έπρεπε να είναι χρωματισμένη από πηλό, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το χρώμα για ολόκληρο το κτίριο, καθώς ψάχναμε να αποκτήσουμε αυτήν την εικόνα σύνθεσης και ενότητας για το κτίριο».

Η πολυκατοικία περιέχει συνολικά εννέα διαμερίσματα σε χωριστά επίπεδα. Τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων εκτείνονται σε τρεις ορόφους, με διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου και στούντιο σε δύο ορόφους.

«Η τοποθεσία είναι πολύ κλειστή και η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά του κτηρίου δεν βλέπει στον δρόμο», δήλωσε ο Morgado.

«Με παράθυρα με δυτικό προσανατολισμό δεν έχει μόνο καλύτερο φως, αλλά και θέα στο ποτάμι», συνέχισε. «Γι’ αυτό τοποθετήσαμε τη σκάλα στην πλευρά του κτηρίου που βλέπει στο δρόμο, έτσι ώστε τα κύρια δωμάτια – τα υπνοδωμάτια και το καθιστικό – να βλέπουν δυτικά και να επιτρέπουν τη θέα».

«Ωστόσο, συμπεριλάβαμε δύο μικρά στρογγυλά παράθυρα στο μπροστινό μέρος του κτιρίου, σηματοδοτώντας τα σημεία έναρξης και λήξης του».

Η Caiano Morgado Arquitectos περιμένει τις τελικές άδειες κατασκευής για το έργο και αναμένει να ολοκληρωθεί το 2022.

Γράψτε το σχόλιό σας