Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η τέλεια ανακαίνιση του ιστορικού εστιατορίου «Savoy» στο Ελσίνκι

Η τέλεια ανακαίνιση του ιστορικού εστιατορίου «Savoy» στο Ελσίνκι

Το εστιατόριο διατηρεί ακόμη και μετά τις όποιες αλλαγές, τον χαρακτήρα και το στυλ που ήδη είχε με σεβασμό στην ιστορικότητά του

Η Ilse Crawford και το επώνυμο στούντιο της συνεργάστηκαν με τη φινλανδική μάρκα επίπλων Artek.

Ο σκοπός της συνεργασίας ήταν για να πραγματοποιήσουν μια  ανανέωση του αξιοσημείωτου εστιατορίου «Savoy» στο Ελσίνκι.

H ιστορία

Οι  αρχιτέκτονες Aino και Alvar Aalto ολοκλήρωσαν τους αρχικούς εσωτερικούς χώρους του Savoy το 1937.

Ο χώρος σχεδιάστηκε για να αντανακλούν την τάση τους για φυσικά υλικά και άνετα έπιπλα.

Ωστόσο, μετά από περισσότερα από 80 χρόνια υπηρεσίας και αποσπασματικές εργασίες ανακαίνισης, το εστιατόριο κατέληξε να μοιάζει «μάλλον μη αγαπημένο και περισσότερο με ένα απλά εταιρικό».

Οι Ilse Crawford, Studioilse και η φινλανδική εταιρεία Artek – η οποία ιδρύθηκε από τον Aalto – κινητοποιήθηκαν άμεσα για να ανανεώσουν τον χώρο.

Συνεργασία

«Ο Aalto πίστευε ότι ήταν σημαντικό να τελειοποιήσουμε τα υλικά με πιο ανθρώπινη κατεύθυνση», δήλωσε η Ilse στον Dezeen.

«Ο σεβασμός στην απλότητα, τη λειτουργικότητα και την κοινωνική ευαισθητοποίηση ήταν ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς μας στο Savoy», συνέχισε.

«Η δουλειά μας παίρνει την έμπνευση από το αρχικό εσωτερικό του 1937, επαναφέροντας το εστιατόριο στην αρχική του κατάσταση, ενώ το ανανεώνει για σήμερα».

«Το Savoy χρειάστηκε λίγη επισκευή και λίγη αγάπη». Μετά από εννέα μήνες προγραμματισμού, η Crawford και το στούντιο της επέστρεψαν προσεκτικά τα εξαρτήματα και τα κουφώματα του Savoy.

Ο Aalto είχε αρχικά τακτοποιήσει την τραπεζαρία με διάφορους τύπους ξύλου, από βελανιδιά και φτελιά έως πεύκο και μαόνι.

Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στο ηλιακό φως και ο καπνός των τσιγάρων «ισοπέδωσε» τις οπτικές διαφορές τους, με αποτέλεσμα να έχουν όλα μια συνολική θαμπή εμφάνιση.

Η Artek ήταν υπεύθυνη για την κατάσταση των επίπλων του εστιατορίου. Η πλούσια ιστορία της εταιρείας έκανε τον Aalto αρχικά να διστάζει να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές στη διαδικασία αποκατάστασης.

«Το εσωτερικό του Savoy σχεδιάστηκε από τους Aalto’s με το γραφείο της Artek», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος, Marianne Goebl, στο Dezeen.

«Τα προϊόντα που δημιουργήθηκαν ειδικά για το εστιατόριο εξακολουθούν να παράγονται από την Artek σήμερα».

«Ένιωσα ότι θα ήταν εκφοβιστικό να παρέμβουμε σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο», συνέχισε. «Ευτυχώς, το έργο είναι καλά τεκμηριωμένο στα αρχεία της εταιρείας μας, από σχέδια επίπλων έως δείγματα υλικών».

«Με τη βοήθεια που έδωσε η ερευνητική, αλλά πολύ πρακτική διαδικασία της Ilse Crawford, η ατμόσφαιρα του Savoy είναι τόσο μοναδική όσο πριν».

Design

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όλα τα καθίσματα σε όλη την τραπεζαρία ήταν επενδυμένα με βαθύ μπλε ύφασμα. Αυτό ωστόσο έχει πλέον αντικατασταθεί με ένα απαλό γκρι ύφασμα.

Οι γωνίες των καρεκλών τραπεζαρίας και των μπράτσων τους είναι επίσης τυλιγμένες σε καφέ δέρμα, συμπληρώνοντας το νέο χαλί με μανιτάρια που διασχίζει το πάτωμα.

Αυτό δεν είναι το πρώτο από τα έργα του Alvar Aalto που έγινε ανακαίνιση- το 2014 αποκαταστάθηκε η βιβλιοθήκη Viipuri του αρχιτέκτονα στο Vyborg της Ρωσίας, ενώ το κέντρο εκμάθησης Harald Herlin στη Φινλανδία ανακαινίστηκε το 2017.

Πηγή: dezeen.com

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024