Τουρκία : Ο Ακάρ απειλεί τα ΗΑΕ πως θα πληρώσουν τον λογαριασμό
Η Τουρκία επέκρινε έντονα τις «κακοπροαίρετες» ενέργειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λιβύη και απείλησε πως «όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός».
Η Τουρκία επέκρινε έντονα χθες Παρασκευή τις «κακοπροαίρετες» ενέργειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λιβύη, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα.
«Ολα αυτά καταγράφονται»
«Το Αμπού Ντάμπι κάνει κάποια πράγματα στη Λιβύη και τη Συρία. Ολα αυτά καταγράφονται. Οταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera.
«Πρέπει να ρωτήσουμε το Αμπού Ντάμπι από πού προέρχεται αυτή η εχθρότητα, αυτές οι κακές προθέσεις, αυτή η ζήλια», πρόσθεσε ο Ακάρ, σύμφωνα με την τουρκική μετάφραση της συνέντευξης αυτής που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.
Οι δηλώσεις Ακάρ γίνονται την ώρα που η ένταση οξύνεται ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.
Η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τη GNA, ενώ τον Χάφταρ υποστηρίζουν η Αίγυπτος, τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.
«Να επανέλθει η σταθερότητα»
«Πρέπει αυτές οι χώρες να σταματήσουν να στηρίζουν (τον Χάφταρ) ώστε να επανέλθει η σταθερότητα και να γίνουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στον πραξικοπηματία Χάφταρ να εγκαταλείψει κάποιους από τους στόχους του», υπογράμμισε ο Ακάρ.
Η ένταση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Αίγυπτο να απειλεί να επέμβει στρατιωτικά αν η GNA προελάσει προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σύρτη, επόμενο δηλωμένο στόχο των δυνάμεων της Τρίπολης.
Η σύγκρουση στη Λιβύη έχει οξύνει τις σχέσεις Αγκυρας – Αμπού Ντάμπι, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αντιπαράθεσής τους επειδή η Τουρκία στηρίζει το Κατάρ στη διαμάχη του με τις χώρες του Κόλπου.
Αν και η Τουρκία αποφεύγει να επιτεθεί άμεσα στην ισχυρή Σαουδική Αραβία, δεν διστάζει να επικρίνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πηγή: ΑΠΕ
- Τι μισθό δίνει η OpenAI για την πιο αγχωτική δουλειά στην ΑΙ
- Κίνηση ανθρωπιάς από την ΠΑΕ Άρης: Στο πλευρό φίλου της ομάδας με σοβαρό πρόβλημα υγείας
- Γκάφα Τραμπ στο Truth Social – Μπέρδεψε ένα ισραηλινό γεράκι με τον φαλακρό αετό, το εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ
- Καθησυχαστικός ο Ρομπέρτο Κάρλος για την υγεία του: «Δεν έπαθα έμφραγμα…»
- 2025: Η χρονιά που το «γυμνό φόρεμα» έντυσε τα κόκκινα χαλιά – Μεταξύ ρούχου και ψευδαίσθησης
- 3, 2, 1: Η Αθήνα υποδέχεται το 2026 με ένα μεγάλο πάρτι – Το εορταστικό καλωσόρισμα της νέας χρονιάς




