Ποιος να το περίμενε πως το Παρίσι, εκτός από πόλη του φωτός, θα ήταν και μια από τις πιο βρώμικες πόλεις της Ευρώπης;

Αυτό ισχυρίζεται σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian. Μάλιστα, εξόργισε τη δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας. Σε δηλώσεις της υποστήριξε πως για την καθαριότητα του δήμου της ξοδεύονται ετησίως πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δρόμοι του Παρισιού έχουν μετατραπεί σε τεράστιο «σκουπιδοτενεκέ». Σκουπίδια, αποτσίγαρα και ακαθαρσίες από κατοικίδια ζώα συνθέτουν το σκηνικό. Τα παρατημένα σκούτερ και ποδήλατα δεν διευκολύνουν την κατάσταση.

 

Παντού σκουπίδια

Ο Μάθιου Φρέιζερ, καθηγητής Επικοινωνίας στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο οποίος ζει εδώ και 30 χρόνια στην πόλη, μιλώντας στον Guardian ανέφερε ότι «το Παρίσι γίνεται όλο και πιο βρώμικο, καθώς υπάρχουν παντού σκουπίδια».

«Η πόλη χρειάζεται δραστική πολιτική παρέμβαση για να καθαριστούν οι δρόμοι και να ζούμε ασφαλέστερα. Επικρατεί μια αστική αναρχία. Αν έρχεσαι από άλλη χώρα και έχεις άλλη κουλτούρα, καταλαβαίνεις ότι η πόλη είναι χάλια» συμπληρώνει ο καθηγητής.

550 εκατομμύρια για καθαριότητα

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο δήμος Παρισιού ξοδεύει 550 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο και μόνο για να καθαριστούν οι 16 τόνοι από περιττώματα που μαζεύονται από 200.000 κατοικίδια στην πόλη, οι 350 τόνοι από αποτσίγαρα και για να αδειάσουν οι 30.000 σκουπιδοτενεκέδες.

Οργανώσεις που δουλεύουν εθελοντικά για τον καθαρισμό της πόλης ζητούν από το δήμο πιο «τσουχτερά» πρόστιμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Κάναμε εκστρατείες επικοινωνίας, εξηγήσαμε πράγματα, τοποθετήσαμε κάδους κτλ. Και συνεχίζουν να τα πετάνε, οπότε η τελική λύση είναι το πρόστιμο», αναφέρει μέλος των οργανώσεων αυτών.

Γράψτε το σχόλιο σας