«H EE παίζει με τη φωτιά στα Βαλκάνια»
Για «ανευθυνότητα» κατηγορεί την ΕΕ ο ειδικός σε θέματα Βαλκανίων Μίχαελ Μπραντ με αφορμή τις σκέψεις που διατυπώνονται για αλλαγές συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια
Για «ανευθυνότητα» κατηγορεί την ΕΕ ο ειδικός σε θέματα Βαλκανίων Μίχαελ Μπραντ με αφορμή τις σκέψεις που διατυπώνονται για αλλαγές συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, η προσέγγιση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Όπως είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο rbb-Inforadio, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.
Στα συμφραζόμενα αυτά επαίνεσε τη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία τάσσεται κατά της μετατόπισης συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, σε προφανή αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν φαίνεται να αποκλείουν την κυοφορούμενη λύση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.
«Το γεγονός ότι η εντεταλμένη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Μογκερίνι κάνει λόγο για αλλαγή συνόρων, είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά», σχολίασε ο Μίχαελ Μπραντ, απευθύνοντας την ίδια ώρα μια σαφή προειδοποίηση: «Όποιος δεν αντιδρά στις αλλαγές συνόρων, θα είναι συνυπεύθυνος σε περίπτωση που υπάρξει νέος θερμός πόλεμος στα Βαλκάνια».
Ποιος θα σταματήσει τους Αλβανούς;
Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός διερωτήθηκε, με ποιο επιχείρημα θα απαγορεύσει κανείς στους Αλβανούς να ενωθούν με τη Βόρεια Μακεδονία, εάν επιτραπεί η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου; «Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενσωματωθούν στην ΕΕ, αλλά με τους δικούς μας όρους. Στόχος ήταν πάντα ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων και όχι η βαλκανοποίηση της Ευρώπης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μπραντ.
Στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε το βράδυ τη Δευτέρας στο Βερολίνο Βελιγράδι και Πρίστινα συμφώνησαν απλώς στο να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» και, με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, να συμβάλουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Αναλυτές χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα ιδιαίτερα πενιχρό, αφού ανάλογες διακηρύξεις των δυο πλευρών στο πρόσφατο παρελθόν κατέληγαν πάντα σε ναυάγιο.
Κώστας Συμεωνίδης (dpa)
- Αρτεμις 2: Οι αστροναύτες βγαίνουν από την τροχιά της Γης και κατευθύνονται στη Σελήνη
- Ιράν: Τουλάχιστον 8 νεκροί και 95 τραυματίες από τον βομβαρδισμό της γέφυρας στην Τεχεράνη
- Λίβανος: «Μεγάλη ανησυχία» από τον κίνδυνο να είναι παρατεταμένος ο μαζικός εκτοπισμός πληθυσμών
- Βόρεια Μακεδονία: «Η μακεδονική ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο υποχωρήσεων», δηλώνει ο Μίτσκοσκι
- Μεξικό: 4 νεκροί στη συντριβή μικρού αεροσκάφους μετά την απογείωση
- Ουγγαρία: Επίσκεψη Βανς για στήριξη του Ορμπαν πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές
- Γάζα: Νέος στόλος με ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρεί από τη Βαρκελώνη τη 12η Απριλίου
- ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και τα Περιφερειακά Συμβούλια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442