Δύο κοινά φάρμακα για τον προστάτη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", εξέτασαν τη χρήση 11 ετών των δύο φαρμάκων σε περίπου 39.000 άνδρες
Δύο συνηθισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μακρόχρονη βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η καλοήθης υπερτροφία (διόγκωση) του προστάτη προκαλεί δυσκολία στην ούρηση ή επιφέρει συχνοουρία. Δύο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι οι ουσίες φιναστερίδη (Proscar) και δουταστερίδη (Adodart). Προηγούμενες σύντομης διάρκειας μελέτες είχαν δείξει ότι τα εν λόγω φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό και να μειώσουν την αντίδραση του οργανισμού στην ινσουλίνη, κάτι που αποτελεί πρώιμη ένδειξη για διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», εξέτασαν τη χρήση 11 ετών των δύο φαρμάκων σε περίπου 39.000 άνδρες, καθώς και σε μια ομάδα ελέγχου από 16.000 άνδρες που έπαιρναν άλλο φάρμακο, την ταμσουλοσίνη (Flomax).
Όσοι έπαιρναν Avodart, είχαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη και όσοι έπαιρναν Proscar 26% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, σε σχέση με όσους έπαιρναν Flomax. Πάντως ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Λι Ουέι της Φαρμακευτικής Σχολής του UCL, δήλωσε ότι ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός – μόνο 16 έξτρα περιπτώσεις διαβήτη για κάθε 500 άνδρες που παίρνουν τα φάρμακα αυτά επί 20 χρόνια.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ασθενείς -συνήθως ηλικιωμένοι- δεν πρέπει να σταματήσουν τα φάρμακα για την υπερπλασία του προστάτη, αλλά πρέπει να κάνουν συχνότερες εξετάσεις για διαβήτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)



































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442